Pasta pełna białka
4 października 2015Jest niedziela, więc niech tradycji stanie się zadość i dajemy wpis kulinarny na bloga! Dziś bardzo łatwy przepis do wykonania i nie potrzeba do tego żadnych pomocy kuchennych. Dziś „pasta pełna białka”, czyli pasta z rybą, jajkiem i… zobaczcie sami z czym jeszcze!
skład:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżki stołowe fety
2 szczypty pieprzu
2 szczypty czosnku granulowanego
soli nie trzeba, bo feta jest słona i ryba też
Sposób przygotowania:
Odsączamy rybę z wody i wrzucamy ją do talerza głębokiego. Następnie do tego dorzucamy ugotowane całe jajko (bez skorupki oczywiście) i ugniatamy je widelcem, przy okazji mieszając je z rybą. Potem dorzucamy do tego 2 łyżki fety i znów wszystko razem ugniatamy widelcem, tak by stworzyć jednolitą masę. Do tego dajemy jeszcze pieprz i czosnek granulowany i znów mieszamy. I tyle ;)
Pasta idealnie smakuje na chlebie z pokrojoną cebulką i ogóreczkiem na cieniutkie plasterki. Pychota! Oprócz tego można ją nałożyć na gorące ziemniaczki ugotowane lub upieczone, również z ogórkiem i cebulką. Polecam!
Aneta