Powidła z jabłek bez cukru
8 listopada 2015Jabłka nie potrzebują dodatku cukru, same nabierają podczas ich przetwarzania słodyczy. Oto przepis na powidła z jabłek bez dodatku cukru – tak dobrze widzisz, powidła idzie zrobić bez dodatku cukru i żelujących zgęstniających substancji!
skład:
jabłka
trochę przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie tniemy je do garnka na drobniutkie plasterki. Tak przygotowane jabłka podlewamy lekko wodą o pokojowej temperaturze i gotujemy na małych ogniu, od czasu do czasu pamiętając o tym aby mieszać, by nam się nic nie przypaliło. Gdy widzimy, że jednak powidła się lekko przypalają do garnka, to podlewamy je odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dalej gotujemy.
Jabłka muszą całkowicie się rozpaść i zmięknąć i nabrać konsystencji powideł, czyli muszą być bardzo gęste. Gdy już mamy gotowe, to wkładamy je jeszcze gorące do wyparzonych słoików i zakręcamy mocno. Słoiki układamy wieczkiem do dołu na kuchennym ręczniku. Jeśli nam się dobrze zamkną, to nie musimy ich później pasteryzować, o ile zjemy je w najbliższym miesiącu. W innym przypadku warto je zapasteryzować. Kiedyś już o tym pisałam, ale jeszcze raz to przytoczę, że „jeśli robimy po raz pierwszy powidła bez cukru, to polecam obserwować gotowe już słoiczki, czy nie pojawia się tam pleśń – niekoniecznie musi być to wtedy problem naszej techniki robienia powideł, a raczej niedomytych słoików”.
Tak przygotowane powidła można jeść od razu, np. jako dodatek do pieczywa czy też do ciasta i mięs. Można je podać również niemowlakom jako deserek.
Ancia