Lekka sycąca zupa z kapustą włoską
6 grudnia 2015Niedziela kulinarna, więc u nas dziś przepis! Tym razem lekka sycąca zupa z kapustą włoską w składzie. Ostatnio pokochałam właśnie tę odmianę kapusty, bo jest o wiele delikatniejsza w smaku no i smaczniejsza od zwykłej białej. Poza tym podczas jej gotowania nie unosi się specyficzny zapach gotującej się kapusty, co jest ulgą dla węchu he he
Zupy to w ogóle fajna sprawa, bo można ugotować jej duży gar i mamy obiad na dwa dni dla całej rodziny. Wszyscy sobie pojedzą, my mamy więcej czasu dla siebie, a i kasy mniej się wyda na jedzenie. Nic tylko robić częściej zupki, tylko gęste! Nasze dzieci nie lubią (pewnie to tymczasowe) zup kremowych, lubią zupy treściwe, żeby było co pogryźć (nawet nasz najmłodszy syn z prawie ośmioma ząbkami).
Ostatnio staram się też kombinować ze składami różnych standardowych zup i np. jak daję ryż, to już nie daję ziemniaków, a daję grubiej pokrojoną marchewkę. Jak mam dać kapustę zwykłą to wolę dać włoską. Jak mam dać porcje rosołowe to wolę dać piersi z kurczaka i kawałeczek mięsa wołowego. Bawię się po prostu gotowaniem! Ale wróćmy do tytułowej zupy. Do jej sporządzenia użyłam:
dużą pierś z kurczaka
kawalątek mięsa wołowego
liście z kapusty włoskiej (same młode listki)
3 duże marchewki
1/3 szklanki brązowego ryżu
przyprawy: pieprz, curry, sól
woda
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzuciłam zamrożone mięso oraz obrane, umyte i pokrojone w dużą kostkę marchewki. Poza tym do osobnego garnka wrzuciłam liście kapusty, z których wykroiłam 'grube nerwy’. Kapustę poszarpałam na mniejsze kawałeczki i zalałam gorącą wodą, by je sparzyć. Następnie kapustę przecedziłam przez sito i wrzuciłam ją do garnka z mięsem i marchewką. Dorzuciłam jeszcze ryżu i przypraw. Wszystko zalałam wodą do dwóch centymetrów nad wysokością zawartości garnka i gotowałam do miękkości. W międzyczasie podczas gotowania rozdrobniłam widelcem mięso z kurczaka.
Nakręciłam dla Was też filmik!
Mamy dla Was jeszcze niespodziankę! Wprowadzamy nowy rozdział na naszym blogu, pt. „Specjalista radzi” i będziecie mogli zadawać pytania różnym fachowcom! Dziś zapraszamy Was na zadawanie pytań dotyczących odżywiania, diet, dietetyki. Czekamy na nie aż przez miesiąc! Po miesiącu z uzbieranych pytań wybierzemy najciekawsze, na które będzie odpowiadać Dietetyk Agata Nastulak z firmy LunchCoach. Pytania możecie dodawać póki co pod tym postem w komentarzach oraz na facebooku pod kulinarnymi wpisami. I co!? Fajna niespodzianka, prawda!?
Ancia