Tłusty czwartek: truskawki ze skwarkami
4 lutego 2016Wszyscy pewnie dziś się zajadają pączkami, bo jest tłusty czwartek. No to skoro w całej Polsce dziś jest tłusto, to u nas na blogu też będzie tłusto, a co tam, raz się żyje ;) Choć nie jest niedziela, a czwartek, to dajemy dziś przepis kulinarny, przepis na truskawki ze skwarkami – ostrzegamy, mega tłuste i nie za bardzo zdrowe!
Skład:
kawałek wędzonego boczku (60x60x60 mm)
3 duże truskawki
Sposób przygotowania:
Z boczka usuwamy skórę i kroimy go na cieniutkie paseczki, następnie wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy, aż wytopi się tłuszcz, a mięsna kawałki zrobią się skwarkami. W międzyczasie myjemy truskawki, suszymy, odcinamy szczypułki (zielone końcówki) i tniemy na cienkie kawałeczki. Truskawki wrzucamy do miseczki, a całość zalewamy skwarkami z tłuszczem i odstawiamy do zestygnięcia. I to tyle.
Tak przygotowane skwarki można wrzucić na np. do jakieś sałatki.
Tak jak pisałam wcześniej, przekąska ta jest bardzo tłusta, tak więc i bardzo kaloryczna. Ja z samego patrzenia na te skwarki czuję się już grubo ;) Przyznać się, ile dzisiaj pączków zjedliście?