Kotleciki drobiowe
13 marca 2016Na ten przepis natchnęła mnie nasza czytelniczka Halina Bojsza. Wystarczyło, że Halinka tylko wspomniała o kotlecikach, to w oczach urodził mi się właśnie taki przepis na kotleciki drobiowe.
skład:
2 duże filety gotowane (z rosołu)
2 garście gotowanego ryżu
garść posiekanego koperku (może być mrożony)
2 jajka
1 łyżka płaska masła
1 łyżka płaska musztardy dijon
przyprawy: sól, czosnek, pieprz czarny
sezam
smalec lub olej kokosowy (jak kto lubi)
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka wykorzystujemy do wywaru do zupy, a już ugotowane wyciągamy i dajemy do ostygnięcia. Ostygnięte kroimy nożem na drobno i wrzucamy do miski. Następnie wrzucamy do tego pokrojoną natkę pietruszki, ugniatamy ręką. Dorzucamy do tego resztę składników prócz sezamu i smalcu. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy dłońmi. Kulamy kotleciki i obtaczamy je w sezamie, po czym smażymy je na rozgrzanym na patelni smalcu lub oleju kokosowym. Usmażone kotleciki wrzucamy na wyłożony papierowym ręczniczkiem kuchennym talerz, by nadmiar tłuszczu się wchłonął.
Kotleciki palce lizać!