Lodowy baton z daktylami, kokosem, orzechami
15 maja 2016Ciepło idzie, więc człowiek ma większą ochotę na coś chłodniejszego, więc dziś przepis na lody, a dokładniej mówiąc na lodowy baton z daktylami, kokosem, orzechami. Ten baton skradł nam serce!
Skład:
200 g daktyli (niesiarkowane)
100 g wiórków kokosowych
1 szklanka przegotowanej chłodnej wody (250 ml)
2 garstki orzechów ziemnych łuskanych bez soli
Sposób przygotowania:
Do misy z blendera należy wrzucić daktyle (upewnić się, że nie ma w nich nasion), wiórka kokosowe i wlać wodę. Całość miksować do zrobienia się papki. Całość przekładamy do keksówki (forma do pieczenia) wyłożonej sreberkiem do pieczenia (równo i cienko rozkładamy) i z wierzchu posypujemy pokruszonymi orzechami (lekko przygnieść orzechy do ciasta palcami). Całość piec w piekarniku ok. 30 minut w trybie pracy „góra, dół” w temp. 175 stopni. Po tym czasie studzimy i wkładamy keksówkę z zawartością do zamrażarki. Po zamrożeniu możemy dzielić lody na batoniki lub kosteczki i tak je jadać, odklejając wcześniej sreberko. Daktyle po upieczeniu są bardzo słodkie, ogólnie daktyle są bardzo słodkie, a po ich zamrożeniu z kokosem i orzechami dają rewelacyjny smak! Polecam!