Tarta z bakłażanem

Dziś przepis na tarte z bakłażanem i… zobaczcie sami z czym jeszcze!

tarta z bakłażanem i jajkami

Etap 1

2 małe bakłażany lub 1 duży

sól

Bakłażana myjemy, osuszamy i tniemy na grubsze krążki, wrzucamy do miseczki, solimy wszystko i odstawiamy na 1 godzinę.

Etap 2  – ciasto

125g mąki żytniej

1 żółtko

60g masła

2-3 łyżki wody

szczypta soli

W międzyczasie gdy bakłażan leżakuje w soli, to ciasto dobrze wyrabiamy, zbijamy w kulkę i owijamy folią i wsadzamy na ½ h do lodówki.

W między czasie przygotowujemy formę (średnica ok. 24 cm), wykładamy ją folią aluminiową,  smarujemy folię masłem, przesypujemy mąką  <- przepis na ciasto wzięłam od Yśka, sprawdzony już nie raz, szczerze polecam!

 Etap 3 – cała reszta :)

Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim formę (krawędzie zagniatamy). Na cieście najpierw układamy odsączone z wody, która się wydzieliła podczas leżakowania, krążki bakłażana. Następnie na to nakładamy kilka listków świeżej bazylii, kilka plastrów czosnku (dużo), kilka pociętych na pół pomidorów koktajlowych.

tarta z bakłażanem

Jak już ładnie ułożymy to wszystko, to całość zalewamy roztrzepanymi jajkami z pieprzem czarnym (2 całe jajka + 1 białko). Wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na tryb pracy „góra, dół”. Gdy widzimy, że jajko się ścięło, a plasterki czosnku się już się ładnie przyrumieniły, ale nie ściemniały się jeszcze, to wlewamy na wierzch kolejne roztrzepane dwa jajka z pieprzem i tym razem z odrobiną soli, a po wierzchu posypujemy sezamem i dalej zapiekamy. Całość powinna się piec w sumie ok. 30 minut, no może troszkę dłużej, ale to zależy od tego kiedy nam się zetną jajka już w końcowym etapie.

Polecam! Pyszne!

Ancia

Print Friendly, PDF & Email