Klopsiki ziemniaczane
18 września 2016Nie macie pomysłu na obiad? Zostały Wam z wczorajszego obiadu ziemniaki? Można zrobić z nich klopsiki ziemniaczane!
skład:
„stare ziemniaki” – gotowane lub lekko podpieczone na patelni ziemniaki z dnia wczorajszego a nawet z przedwczoraj
kilka listków mięty
jajko
przyprawy: sól, czosnek granulowany, czubryca zielona
olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Jeśli nam zostaje sporo ziemniaków to dajemy je do lodówki i na drugi dzień możemy je wykorzystać do tych klopsików. Natomiast jeśli wiecie, że nie zjecie tych ziemniaków nawet na drugi dzień, to warto je w ten drugi dzień pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć na oleju kokosowym.
Do garnka wrzucamy „stare ziemniaki”, przyprawy, poszarpane na drobniutko listki mięty i póki co pół roztrzepanego widelcem jajka. Całość mieszamy i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, tak by nie było grudków. Próbujemy zrobić z ziemniaków malutkie klopsiki, kulając ciasto ziemniaczane w dłoniach. Jeśli się ciasto rozpada to dodajemy resztę roztrzepanego jajka i całość dokładnie wyrabiamy rękami. Jeśli natomiast ciasto się za bardzo rozpada można dodać mąki ziemniaczanej, ale żeby uniknąć dodawania mąki warto jednak jajko dawać po trochę by uzyskać odpowiednią kleistość ciasta.
Ukulane klopsiki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron.
Świetnie smakują same np. z keczupem, a także i jako dodatek do sałatek i mięsa.
______________________________________________
Cena potrawy zależna jest od aktualnej ceny ziemniaków. Same klopsiki ziemniaczane mogą szacować się w przedziale cenowym od 1,5 zł do 2,5 zł przy założeniu, że mięte, przyprawy i olej mamy w domu, a na całość zużywamy 1 kg ziemniaków.