Przepis na słodkie czekoladowe kokosanki bez cukru
29 stycznia 2017Czasem człowiek tak siedzi i myśli „coś bym zjadła, ale nie wiem co”, a najlepiej coś słodkiego! A tu ani słodyczy w domu, ani weny, więc przychodzę z tym przepisem z pomocą! Jest to przepis na szybki i prosty deser, jest to przepis na słodkie czekoladowe kokosanki bez cukru.
skład:
1 średni dojrzały banan
2 jajka
2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki sezamu białego
2 łyżki górskich płatków owsianych
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2 kopiate łyżki kakao
szczypta soli morskiej
1 duża łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Obieramy banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajka, mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników, a na końcu miód. Wszystko dobrze musimy wymieszać, by się składniki połączyły.
Formujemy z masy płaskie kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego do 200oC piekarnika w trybie pracy 'góra, dół” i pieczemy dosłownie 10 minut. I gotowe!
Kokosanki można jeść praktycznie od razu. Dzieciom polecam jednak podawać już lekko ostudzone.
Pamiętaj, co każdą niedzielę dodajemy nowy przepis!