Kuleczki z płatków owsianych z żurawiną
20 sierpnia 2017Kuleczki z płatków owsianych z żurawiną, czyli pomysł na smaczne i zdrowe słodycze.
skład:
200g twarogu chudego
2 jajka
2 łyżki miodu
dwie szczypty cynamonu
3 łyżki pestki dyni
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki żurawiny suszonej
12 łyżek górskich płatków owsianych
12 łyżek otrębów owsianych
Sposób przygotowania:
Suszoną żurawinę zalewamy (w miseczce) gorącą wodą. Odstawiamy na 1h, a po tym czasie odcedzamy ją i siekamy na drobno.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy.
W głębokim talerzu należy ugnieść widelcem ser z jajkami. Dodać do tego miód, cynamon oraz startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy wrzątkiem). Wszystko dokładnie mieszamy.
Do serowej masy dodajemy jeszcze pokrojoną żurawinę, mieszamy, następnie płatki owsiane, pestki dyni oraz otręby owsiane i znów dokładnie mieszamy. Można już praktycznie wyrabiać te ciasto ręką. Z ciasta bardzo łatwo lepi się kulki, małe kuleczki, które potem obtaczamy w otrębach.
Kulki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy ok. 17 minut (nie więcej) przy użyciu obu grzałek (góra, dół) i z termoobiegiem. Po 13 minutach obserwować czy wierzch się nie przypala.
Kuleczki wychodzą z pyszną skórką, mnie najbardziej smakują na gorąco.