Kuleczki z płatków owsianych z żurawiną

Kuleczki z płatków owsianych z żurawiną, czyli pomysł na smaczne i zdrowe słodycze.

kuleczki z płatków owsianych z żurawiną

skład:

200g twarogu chudego

2 jajka

2 łyżki miodu

dwie szczypty cynamonu

3 łyżki pestki dyni

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

2 łyżki żurawiny suszonej

12 łyżek górskich płatków owsianych

12 łyżek otrębów owsianych

 

Sposób przygotowania:

Suszoną żurawinę zalewamy (w miseczce) gorącą wodą. Odstawiamy na 1h, a po tym czasie odcedzamy ją i siekamy na drobno.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy.

W głębokim talerzu należy ugnieść widelcem ser z jajkami. Dodać do tego miód, cynamon oraz startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparzamy wrzątkiem). Wszystko dokładnie mieszamy.

Do serowej masy dodajemy jeszcze pokrojoną żurawinę, mieszamy, następnie płatki owsiane, pestki dyni oraz otręby owsiane i znów dokładnie mieszamy. Można już praktycznie wyrabiać te ciasto ręką. Z ciasta bardzo łatwo lepi się kulki, małe kuleczki, które potem obtaczamy w otrębach.

Kulki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy ok. 17 minut (nie więcej) przy użyciu obu grzałek (góra, dół) i z termoobiegiem. Po 13 minutach obserwować czy wierzch się nie przypala.

Kuleczki wychodzą z pyszną skórką, mnie najbardziej smakują na gorąco.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 145 times, 1 visits today)