Powidła na szybko z jabłek
18 listopada 2017Czasami człowiek zjadłby porządne naleśniki (klik) z powidłami, a w domu ani jednego słoiczka. Jest na to fajny sposób. Powidła na szybko z jabłek robi się bardzo łatwo.
skład:
kilka jabłek
trochę cynamonu
trochę wody
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tniemy jabłka na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, podlewamy troszkę wodą, by nam się jabłka nie przypalały od spodu. Dusimy jabłka pod przykryciem. Po kilku minutach ugniatamy jabłka tłuczkiem do ziemniaków, to sprawi, że będą fajne kawałeczki. Dodajemy trochę cynamonu. Dusimy całość jeszcze przez kilka minut, aż jabłka całkowicie zmiękną i będzie o konsystencji powideł. Pod koniec usuwamy pokrywkę, by woda nam wyparowała. I gotowe.