Naleśniki z brokułami i fetą
16 sierpnia 2015Na naszym blogu znajdziecie przeróżne przepisy kulinarne, są one częścią naszego życia ;) dlatego nie dziwcie się, że na naszym blogu lifestylowym jest dużo przepisów. Na przykład gofry z mąki i kaszy z dodatkiem żurawiny i migdałów, to to nasz spontaniczny wytwór powstały w wyniku chęci zasmakowania czegoś nowego i niespotykanego. Poza tym głównym powodem wymyślania takich przepisów jest po prostu nasz głód :) czasem (choć rzadko) inspirujemy się przepisami od innych osób. Dziś zainspirowaliśmy się jednym przepisem od naszej znajomej. Przepis ten jednak urozmaiciliśmy od każdej strony.
Przepis na naleśniki z brokułami i fetą – ilość ok. 8 sztuk (średniej wielkości):
ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
szczypta papryki słodkiej dla koloru
trochę tłuszczu do smażenia
farsz:
250 g ugotowanego brokułu
pół awokado
120 g fety
2 ząbki czosnku
przyprawy zależnie od smaku: oregano, imbir, sos sojowy, minek mielony
dodatkowo:
25 g słonecznika prażonego
garść suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ugotowany brokuł blendujemy wraz z awokado, fetą, czosnkiem i przyprawami na jednolitą masę.
Ciasto na naleśniki:
Mąkę, mleko, jajka blendujemy lub miksujemy, a na końcu dodajemy sezamu, siemienia, papryki i wszystko mieszamy już łyżką. Na patelnię teflonową wysmarowaną z początku odrobiną tłuszczu wylewamy trochę ciasta i smażymy z obu stron. Smażymy resztę naleśników – smażymy już bez tłuszczu, no chyba, że widzimy, że ciasto przywiera do patelni, to lepiej wtedy odrobiną wysmarować patelnię.
Naleśniki:
Każdy naleśnik smarujemy farszem, przesypujemy farsz prażonym słonecznikiem (obrany słonecznik przez kilka minut prażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej) oraz pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami. Następnie składamy naleśniki tak jak lubimy je jeść :)
Yśó