Farsz na ostro do jajek z fioletowej marchewki i fioletowymi kiełkami
1 kwietnia 2018Farsz na ostro do jajek z fioletowej marchewki, to kolejny spontaniczny pomysł, który powstał w mojej kuchni.
Fioletowa marchewka, zwana inaczej czarną marchewką, z tego co się dowiedziałam, to jedna z najstarszych odmian marchwi w Europie, która przywędrowała na nasz kontynent z Afganistanu na przełomie XII/XIII wieku. I gdyby nie to, że na cześć króla Wilhelma I Orańskiego, uzyskano z niej odmianę pomarańczową, to pewnie dziś powszechnie jedzoną byłaby własnie marchewka fioletowa, która okazuje się, że jest o wiele zdrowsza i o wiele u nas droższa niż marchewka pomarańczowa. Aż chce mi się przeklinać, gdy sama to piszę, człowiek potrafi wszystko zepsuć, ale czy naprawić?
A na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć jak wygląda w ogóle fioletowa marchewka.
Pewnie nasuwa Ci się pytanie, czy taka marchewka farbuje? Tak i to bardzo, a podczas obróbki termicznej zmienia swój kolor. W smaku jest podobna do marchewki pomarańczowej, jednak wyczuwam w niej smak buraka. Je się ją jak zwykłą marchewkę. Ja przygotowałam z nich farsz do jajek.
Farsz na ostro do jajek z fioletowej marchewki i fioletowymi kiełkami
składniki farszu:
3 marchewki
pół łyżki musztardy stołowej
przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewka podczas obróbki zmienia kolor na ciemnoczerwony jak buraczki.
Marchewkę myjemy i gotujemy nieobrane. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Woda się zafarbuje na ciemnofioletowy kolor. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubszych oczkach.
Potartą marchewkę mieszamy z musztardą, dodajemy pieprz mielony i tyle!
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i tniemy na pół. Na połówki jajek układamy trochę marchewkowego farszu, a na wierzch fioletowych kiełek z jarmużu. Kiełki jarmużu mają smak rzodkiewki.
Musztarda i kiełki nadadzą ostrości.
Słyszeliście w ogóle o fioletowej marchewce? Ja dowiedziałam się o niej niedawno. Szkoda, że już nie jest u nas powszechna.