Zupa z kapustą czerwoną
29 kwietnia 2018Fioletowa zupa z kapustą czerwoną
Nie wiem dlaczego kapusta czerwona ma w nazwie kolor czerwony, ktoś z Was wie?
Eksperymentowałam ostatnio z kapustą, bo chciałam uzyskać z niej fioletową zupę. I wyszła mi, lekko fioletowa.
skład:
4 l rosołu (plus mięso, pietruszka, cebula z rosołu)
1/2 szklanki ryżu
3 garście startej kapusty czerwonej na dużych oczkach
1 mały kalafior
przyprawy: sól, pieprz, czubryca zielona
Sposób przygotowania:
Zupę robiłam na bazie rosołu, który mi został z dnia poprzedniego. Do istniejącego rosołu dolałam trochę wody, by uzupełnić garnek do ok. 4 litrów płynu. Rosół robię zawsze na mięsie i warzywach, więc również te produkty wykorzystałam. Jednak żeby się nie rozgotowały przy dalszej obróbce, to je wyciągnęłam. Do gotującego się już rosołu wrzuciłam przepłukany ryż i potartą czerwoną kapustę. Pod koniec gotowania ryżu wrzuciłam umyty i pocięty na różyczki kalafior, warzywa wyciągnięte wcześniej z rosołu (prócz marchewki) i mięso oraz dodałam przyprawy do smaku.
Polecam zjeść zupę w pierwszym dniu, nie zostawiać na drugi dzień, no chyba, że nie przeszkadza Ci kolor ziemisty, który nabywa ta zupa na drugi dzień. Zupa na drugi dzień po prostu traci swój kolor.
I w ten sposób zakończyłam miesiąc z fioletowymi potrawami. Jaki kolor potraw będzie w maju? Obserwujcie!