Ser z ziemniaków
29 marca 2020Ser z ziemniaków, co człowiek nie wymyśli!? Co już sera w sklepach nie ma, żeby wymyślać trzeba z ziemniaków? A właśnie, że jest. Tylko, że ja lubię urozmaicać sobie jedzenie. Taki ser to też dobra sprawa dla wegan.
Ser z ziemniaków degustowaliśmy podczas naszej wyprawy, w Niemczech. Pozdrawiamy osobę, która nas nim uraczyła! Tak mi się ten ser (znaczy ziemniaki) spodobały, że już robiłam je wielokrotnie, choć za każdym razem inaczej. I tak ten przepis uprościłam, że chyba już prościej się nie da tego zrobić.
Przepis na ser topiony z ziemniaków
składniki:
5 średnich ziemniaków
2 łyżki kopiate płatków drożdżowych
2-3 łyżki oleju
sól
papryka wędzona (może być słodka lub chili)
opcjonalnie odrobina mleka (można pominąć)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, tak jak normalnie na obiad, czyli obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie ze solą. Ugotowane ziemniaki odcedzamy (po odcedzeniu można dodać do nich troszkę mleka – choć spokojnie można ominąć ten zabieg).
Do gorących ziemniaków dodajemy płatki drożdżowe (to nie są zwykłe drożdże, o nich później napiszę troszkę więcej) i blendujemy, dodawając przy okazji sól, paprykę wędzoną (może być słodka lub chili – będzie inna ostrość/inny smak), a następnie olej. Papryka przy okazji zabarwi ser, bo na początku wychodzi blady.
Całość długo blendujemy, aż utworzy nam się jednolita ciągnąca konsystencja. Jeśli masa jest za bardzo zbita, to można dodać trochę więcej oleju. Jeśli po skosztowaniu sera brakuje Wam jakieś przyprawy, możecie śmiało go jeszcze doprawić.
Tak przygotowany ser idealnie smakuje jedzony palcem (tutaj uśmiecham się), ale i posmarowany na świeżym chlebku.
Przetrzymuję go w zamykanym pojemniku w lodówce.
OBEJRZYJ FILMIK⇓⇓⇓
Ciekawostki:
Do tego przepisu można wykorzystać pozostałości ziemniaków z obiadu, bo czasem ich się ugotuje za dużo – ważne, aby były one jeszcze ciepłe.
Płatki drożdżowe:
Co do płatków drożdżowych, które są w składzie sera, to tak jak pisałam wcześniej, to nie są zwykłe drożdże, to drożdże nieaktywne. Posiadają również wyjątkowe wartości odżywcze, jak i właściwości zdrowotne, są źródłem m.in. białka i witamin z grupy B.
Jeśli z jakieś przyczyny nie możesz spożywać w potrawach normalnych drożdży, bo Ci nie służą, to nie daję Ci gwarancji, że te dobrze na Ciebie wpłyną.
Mam nadzieję, że zaskoczyłam Cię trochę tym przepisem. Na naszym blogu znajdziesz sporo przepisów kulinarnych na nietypowe potrawy, znajdziesz je wszystkie tutaj
Może masz chęć podzielić się z nami jakimś swoim przepisem na potrawę, którą często robisz w swoim domu – z chęcią udostępnimy na naszym blogu. Wracamy do niedziel kulinarnych!
Podobał Ci się przepis? Będzie nam bardzo miło, jeśli udostępnisz go dalej.