Pomysł na śniadanie: placek owsiany

Powielę ten truizm “śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w dniu i musi o tym każdy pamiętać” zarówno ten, który chce schudnąć,  jak i ten kto chce przybrać na masie czy po prostu dobrze funkcjonować każdego dnia! Wielu z nas jednak zaniedbuje ten poranny rytuał zastępując go kawą, czy tak jak było w moim przypadku kawą i papierosem – nie ma nic gorszego!

Nasz organizm po śnie budzi się do życia i potrzebuje kalorii, by wszystko nam dobrze się rozruszało i funkcjonowało. Poza tym trzeba pamiętać, że podczas snu też zużywamy kalorie (choć mniej). Patrząc logicznie czas snu jest najdłuższym okresem człowieka bez posiłku.

Postanawiając jeść solidne śniadanie zadałem sobie pytanie: co powinno znaleźć się w solidnym zbilansowanym śniadaniu?

Śniadanie musi mieć przede wszystkim dobre węglowodany, bo to one dają nam energię na rozruch i czas do następnego posiłku, czyli sama jajecznica odpada.

Płatki to dobre rozwiązanie i zdecydowałem się na nie jako na składnik bazowy, niemniej większość płatków dostępnych na rynku jest słodzonych, barwionych i w ogóle traktowanych chemicznie, dlatego też zdecydowałem się więc na zwykłe płatki owsiane z racji tego, że są łatwo dostępne i tanie! Stosunkowo są one chyba najmniej przetworzone na tle innych produktów. Owsianka to dobry początek dnia, ale jej przyrządzanie? Trzeba stać i pracować łychą, a poza tym ciężko wziąć owsiankę ze sobą do pracy jak zaśpimy i dlatego też postanowiłem robić z płatków owsianych placek, który możemy zjeść w domu, w rodzę do szkoły lub pracy. Po kilku próbach efekt przerósł moje oczekiwania i uzyskałem smaczny, zdrowy, pożywny oraz mobilny posiłek, który daje mi energię by w pełni funkcjonować. Polecam wszystkim! Poza tym łatwo i szybko idzie go przyrządzić.

Poniżej przepis na placek owsiany mojego autorstwa:

skład:
200g płatków owsianych
50-100ml mleka
1 jajko
1 łyżka stołowa kakao – najlepiej naturalne bez dodatku cukru
1 łyżeczka miodu – najlepiej naturalny z pasieki

po 1 łyżce siemienia lnianego, słonecznika łuskanego, pestek dyni
(ja osobiście dodaje jeszcze 2 miarki białka z serwatki oraz odrobinę cynamonu)
odrobina oleju lub oliwy – potrzebne do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, by wszystko ładnie się połączyło i zmieliło. Odrobinę oleju zagrzewamy na patelni (najlepiej teflonowej). Wlewamy zawartość blendera na patelnię. Zmniejszamy płomień. Po chwili ruszamy patelnią by placek się nie przykleił, a po kilku minutach odwracamy go na drugą stronę.

Od długości smażenia będzie zależała wilgotność placka. Ja wolę żeby nie był on zbyt suchy, więc proces smażenia skracam do minimum.

Przygotowanie placka owsianego możecie zobaczyć na naszym kanale You Tube:

 

⇓⇓⇓  FILM   ⇓⇓⇓

 

 
 

Yśó

 

ZROBISZ NAM WIELKĄ PRZYJEMNOŚĆ UDOSTĘPNIAJĄC TEN TEKST DALEJ

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 84 times, 1 visits today)