Galareta z kurczakiem
20 listopada 2013skład:1,7 l wody2 piersi z kurczaka2 duże marchewki1 puszka groszku konserwowego lub kilka garści groszku zielonego4 duże jajka lub 6 małychgarść natki pietruszki50 g żelatynyprzyprawy:pieprz ziołowy (ilość: do smaku)ocet balsamiczny (ilość: do smaku) – może być zwykły, można również się obyć bez octujak ktoś lubi to może dodać sól
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy do wody pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz obraną, umytą i również pokrojoną w kosteczki marchewkę. Całość gotujemy. W międzyczasie gotujemy osobno na twardo jajka. Jak się ugotuje już mięsko, a marchewka będzie taka al dente, to wrzucamy do tego (ciągle gotując) przepłukany groszek i wszystko razem jeszcze gotujemy, tak żeby groszek był miękki i żeby się nie rozpadł. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jeszcze chwilę razem gotujemy. Po czym wyłączamy palnik i odlewamy samego wywaru tyle, ile pisze na opakowaniu od żelatyny – rozpuszczamy w tym dokładnie żelatynę i całość wlewamy z powrotem do garnka i wszystko razem dokładnie mieszamy (nie gotować). Po czym obieramy jajka i tniemy je na ćwiartki. I tutaj już mamy kilka opcji:
-
jeśli chcemy by galareta zastygła w tym samym garnku, to wkładamy pokrojone jajka do garnka i delikatnie mieszamy
-
jeśli chcemy by galareta zastygła w czymś innym, np. w miseczkach, to wkładamy najpierw pokrojone jajka do miseczek, a potem chochelką nabieramy naszego ‘miszmaszu’ i zalewamy tym jajka
Oczywiście musimy później poczekać, żeby wystygnął nam ten ‘miszmasz galaretowaty’, po czym wkładamy go do lodówki do zastygnięcia.
(taka podpowiedź: ja np. wczesnym popołudniem zrobię galaretę, a gotową mam już na wieczór lub robię ją wieczorem i mam gotową na rano)
Galaretę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN PRZEPIS?
MIŁO NAM BĘDZIE JAK UDOSTĘPNISZ GO DALEJ!