Deser z zapachem lata
13 lutego 2014Deser z zapachem lata. Dzisiejszy deser będzie z owocami, ale i nie tylko…
Moim zdaniem owoce i ogólnie posiłki o zwiększonej ilości kalorycznej lepiej przyswajają się z rana do godz. 13-14stej, właśnie wtedy gdy jesteśmy bardziej ‘pobudzeni’ do życia, mamy więcej energii na cokolwiek i zużywamy po prostu więcej energii. W późniejszych godzinach zwyczajnie my opadamy z sił, nie chce nam się pracować, jesteśmy rozluźnieni i lepiej jeść wtedy lekkie posiłki. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi, u mnie się ta metoda sprawdza!
Podaje przepis na deser, który zrobiłam dzisiaj dla gości, którzy zaraz do nas zapukają.
A tak nawiasem mówiąc Ysiek ma w niedzielę urodziny i ten deser głównie dla niego zrobiłam.
Poniżej podaje składniki na 4 małe pucharki deserowe – ogólnie ilość składników będzie zależała od wielkości użytego pucharka:
Skład – owoce:12 szt. dużych truskawek2 szt. kiwi1 duża pomarańczaSkład – pierzynka:250 g serka mascarpone120 g jogurtu bałkańskiego (bardzo gęsty)1 łyżka stołowa miodu (ja użyłam mniszkowego)trochę gorzkiej czekoladyPotrzebne jeszcze będą:pucharki deserowe lub szklankiłyżeczkiłyżka stołowawidelec
nóż
wodamiskatarka z grubymi oczkamichęci na taki deser
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, odsączamy z wody, obcinamy szczypułki, tniemy na mniejsze kawałki i rozkładamy po równo do każdego pucharka. Tak samo robimy z kiwi i pomarańczą, ale przed tym musimy je oczywiście obrać ze skórki. Z pomarańczy usuwamy pestki.
Następnie przygotowujemy ‘pierzynkę’: mascarpone wyciągamy z pojemniczka i wrzucamy do miski, następnie wrzucamy do tego jogurt, po czym dodajemy miód i wszystko ładnie mieszamy widelcem na jednolitą masę, i tyle.
Masę układamy na owoce, które są oczywiście w pucharkach – ja dałam po 2 łyżki stołowe na jeden pucharek, ładnie rozłożyłam łyżką i zrobiłam z niej ‘pierzynkę’. Następnie potarłam na dużym oczku po wierzchu gorzką czekoladę.
Mniam mniam mniam