Deser zielono mi trochę
19 lutego 2014Deser zielono mi trochę
dla 4 osób:
składniki – pianka waniliowa:1 szklanka mleka (może być np. sojowe)
3 łyżki żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 szklanki miodu
340g jogurtu greckiego lub bałtyckiego
składniki – wierzch:
4 kiwi
Co nam jeszcze trzeba:
małe pucharki deserowe
garnek
łyżka stołowa
woda
nóż
chęci na dobry deser
…
Przygotowanie masy waniliowej:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy żelatynę, cukier waniliowy i pozostawiamy wszystko tak na ok. 3 min. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i mieszamy łyżką stołową aby żelatyna i cukier dobrze się rozpuściły – nie można dopuścić do zagotowania się mleka. Dodajemy miód i jogurt. Jogurt musimy dodawać powoli partiami i ciągle mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Składniki muszą się bardzo dobrze rozpuścić. Wyłączamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką, pozostawiamy tak na ok. 15 min.
Przelewamy gotową masę do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia i zastygnięcia.
Przygotowanie wierzchu deseru:
Gdy już nam masa waniliowa zastygnie to kładziemy na to umyte, obrane i pokrojone w kawałeczki kiwi. Ogólnie to tutaj macie pole do podpisu i możecie dawać co chcecie, byłe było jadalne i pasowało to jako deser. I bez głupich mi tutaj pomysłów – żadnego mięsa, warzyw, etc.
Możecie zamiast owoców zrobić np. jakąś inną galaretkę i wlać wystudzoną na zastygniętą masę waniliową.