Deser zielono mi trochę

Deser zielono mi trochę

19 lutego 2014 2 przez Nasza droga do

Deser zielono mi trochę

dla 4 osób:


składniki – pianka waniliowa:

1 szklanka mleka (może być np. sojowe)

3 łyżki żelatyny

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/3 szklanki miodu

340g jogurtu greckiego lub bałtyckiego

 

składniki – wierzch:

4 kiwi

deser zielono mi trochę

 

Co nam jeszcze trzeba:

małe pucharki deserowe
garnek
łyżka stołowa
woda
nóż
chęci na dobry deser

 

Przygotowanie masy waniliowej:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy żelatynę, cukier waniliowy i pozostawiamy wszystko tak na ok. 3 min. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu i mieszamy łyżką stołową aby żelatyna i cukier dobrze się rozpuściły – nie można dopuścić do zagotowania się mleka. Dodajemy miód i jogurt. Jogurt musimy dodawać powoli partiami i ciągle mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Składniki muszą się bardzo dobrze rozpuścić. Wyłączamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką, pozostawiamy tak na ok. 15 min. 
Przelewamy gotową masę do pucharków i odstawiamy do wystygnięcia i zastygnięcia.

 

Przygotowanie wierzchu deseru:

Gdy już nam masa waniliowa zastygnie to kładziemy na to umyte, obrane i pokrojone w kawałeczki kiwi. Ogólnie to tutaj macie pole do podpisu i możecie dawać co chcecie, byłe było jadalne i pasowało to jako deser. I bez głupich mi tutaj pomysłów – żadnego mięsa, warzyw, etc. 

Możecie zamiast owoców zrobić np. jakąś inną galaretkę i wlać wystudzoną na zastygniętą masę waniliową.