Kiełkowa sałatka
27 kwietnia 2014Kiełkowa sałatka, czyli sałatka z dodatkiem kiełek.
Skład:
garść kiełków fasolki mung (o kiełkach z fasolki tutaj – klik)garść kiełków rzeżuchy (mój sposób na sianie rzeżuchy – klik)1 ugotowana jajkokawałek porapół słodkiego jabłkapół czerwonej słodkiej paprykiduży plaster żółtego sera np. typu goudakilka plasterków wędzonej szynki lub wędzonej piersi z kurczakakilka kropel oliwypłaską łyżkę stołową domowego majonezuewentualnie pieprz
Przygotowanie:
-
Gotujemy jajko, studzimy, obieramy ze skorupki, kroimy na kawałeczki
-
Z kiełek fasolki mung i rzeżuchy pozbywamy się delikatnie korzonków. Płuczemy kiełki i osuszamy.
-
Myjemy dokładnie porę, odkrawamy jej kawałek, osuszamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno. Im więcej doda się pory do sałatki, tym sałatka nabiera ostrzejszego smaku.
-
Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się ‘środka’ z pestkami i ogonka. Jabłko kroimy w kosteczkę, razem ze skórką. Jeśli jabłko ma pomarszczoną skórkę, to polecam ją obrać przed krojeniem jabłka.
-
Paprykę przekrawamy na pół, czyścimy z nasion, ogonka oraz z białych wewnętrznych włókien. Myjemy paprykę, osuszamy i kroimy ją na drobno.
-
Ser oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę.
Po czym wszystko wrzucamy do miseczki zostawiając sobie odrobinę rzeżuchy. Sałatkę można przyprawić pieprzem, ale jak kto woli, bo por i kiełki wystarczają do ‘przyprawienia’ sałatki w ostrość. Wszystko delikatnie mieszamy i skrapiamy z wierzchu bardzo delikatnie oliwą. Na wierzch, pośrodku sałatki, kładziemy płaską łyżkę majonezu, najlepiej domowej roboty,a na majonez kładziemy kilka kiełek rzeżuchy.
Smacznego!