Kiełkowa sałatka

 Kiełkowa sałatka, czyli sałatka z dodatkiem kiełek. 

kiełkowa sałatka
 

Skład:

garść kiełków fasolki mung (o kiełkach z fasolki tutaj – klik)
garść kiełków rzeżuchy (mój sposób na sianie rzeżuchy – klik)
1 ugotowana jajko
kawałek pora
pół słodkiego jabłka
pół czerwonej słodkiej papryki
duży plaster żółtego sera np. typu gouda
kilka plasterków wędzonej szynki lub wędzonej piersi z kurczaka
kilka kropel oliwy
płaską łyżkę stołową domowego majonezu
ewentualnie pieprz
Przygotowanie:
  • Gotujemy jajko, studzimy, obieramy ze skorupki, kroimy na kawałeczki
  • Z kiełek fasolki mung i rzeżuchy pozbywamy się delikatnie korzonków. Płuczemy kiełki i osuszamy.
  • Myjemy dokładnie porę, odkrawamy jej kawałek, osuszamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno. Im więcej doda się pory do sałatki, tym sałatka nabiera ostrzejszego smaku.
  • Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się ‘środka’ z pestkami i ogonka. Jabłko kroimy w kosteczkę, razem ze skórką. Jeśli jabłko ma pomarszczoną skórkę, to polecam ją obrać przed krojeniem jabłka.
  • Paprykę przekrawamy na pół, czyścimy z nasion, ogonka oraz z białych wewnętrznych włókien. Myjemy paprykę, osuszamy i kroimy ją na drobno.
  • Ser oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę.
Po czym wszystko wrzucamy do miseczki zostawiając sobie odrobinę rzeżuchy. Sałatkę można przyprawić pieprzem, ale jak kto woli, bo por i kiełki wystarczają do ‘przyprawienia’ sałatki w ostrość. Wszystko delikatnie mieszamy i skrapiamy z wierzchu bardzo delikatnie oliwą. Na wierzch, pośrodku sałatki, kładziemy płaską łyżkę majonezu, najlepiej domowej roboty,a na majonez kładziemy kilka kiełek rzeżuchy.
 
Smacznego!
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 39 times, 1 visits today)