Ogórki kiszone na już

Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem, tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy na ogórki kiszone, które ukisimy w bardzo szybki sposób!

skład: 

ogórki gruntowe

koper włoski

czosnek

korzeń chrzanu lub/i liście chrzanu

woda

sól kuchenna niejodowana

 umyte słoiki z zakrętkami

podstawki pod słoik – mogą być talerze (najlepiej głębokie)

ogórki kiszone

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zalewy – solanki: na 1 litr wody – 1 łyżka stołowa soli / do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy, wyłączamy, odstawiamy do przestygnięcia.

Ilość zalewy – solanki:  w zależności od ilości ogórków jaką chcemy ukisić, a raczej od pojemności słoików. Nigdy nie rób tak, że jeśli słoik ma 5 litrów to gotujesz 5 litrów solanki. Otóż solanki trzeba wtedy mniej, gdyż trzeba pamiętać o tym, że w słoiku umieścimy również ogórki, które zajmą nam sporo miejsca. Jeśli ugotujesz za dużo solanki to zawsze możesz zostawić w osobnym słoiku w razie czego jakbyś ją potrzebować w ciągu paru następnych dni.

Przygotowanie wsadu: ogórki dokładnie myjemy. Czosnek obieramy i przecinamy na wzdłuż każdy ząbek. Chrzan obieramy/czyścimy, myjemy i tniemy na cienkie paski (liście chrzanu myjemy). Dzielimy koper włoski na kilka części i zwijamy w gniazdko, by lepiej nam było go wsadzić do słoika.

Przygotowanie słoików: słoiki i nakrętki muszą być dobrze umyte.

Do umytych słoików wkładamy  trochę czosnku. Następnie układamy w pionie ciasno ogórki, wrzucając od czasu do czasu trochę czosnku i chrzanu. Pomiędzy ogórkami, najlepiej pośrodku dać troszeczkę kopru. Jeśli ogórki nam się nie mieszą w słoiku pionowo to można je później kłaść poziomo, pamiętając by na samym szczycie włożyć trochę chrzanu, czosnku i gniazdko kopru włoskiego. Całość zalewamy zimną solanką i zakręcamy. Pod słoik wkładamy talerz, najlepiej głęboki. Gdy ogórki zaczną buszować to nadmiar solanki będzie nam wyciekać ze słoików. Ogórki można już próbować na drugi dzień – są one wtedy bardzo mało ukiszone, ale również smaczne! Po paru dniach są już w pełni ukiszone.
Aaaa jeśli masz za dużo ukiszonych ogórków w dużym słoju to można je przełożyć do jakiegoś pojemniczka wraz z solanką i czosnkiem (dodaj trochę gorczycy to przedłuży się ich żywotność). Ogórki należy przykryć czymś np. talerzem i włożyć do lodówki.
Ogórki kiszone w mniejszych słoikach można je zapasteryzować.

 

Ancia

 

Print Friendly, PDF & Email

12
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
anetalejdikAlicja KozubskaAnonimowygoodbyaccident.com Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
goodbyaccident.com
Gość

Anetko Kochanie jesteś? się nie odzywasz :) chciałam Ci powiedzieć, że napisałam słów kilka o Tobie w ostatnim poście przy okazji robiąc drobną reklamę :) http://www.goodbyaccident.com/vivio/

Anonimowy
Gość
Anonimowy

w Finlandii takich dobroci nie mają , chlip ;(

Anonimowy
Gość
Anonimowy

ogórki jak ogórki… ale rewelacja

Anonimowy
Gość
Anonimowy

W Norwegii tez nie, ale jest mama co zawsze wrzuci sloik albo ze dwa :)

Alicja Kozubska
Gość

Mmmniam! Aleś mi ochoty narobiła!

lejdik
Gość

Zapasteryzować ogórki ??? Chyba w ogórkowej zupie… Powodzenia.