Pasta z papryki i pomidorów bez cukru

Przychodzę do Was z kolejnym przepisem, tym razem na domową pastę z papryki i pomidorów, bez użycia cukru.
 

 pasta z papryki i pomidorów

potrzebne składniki:
1,5 kg papryki czerwonej słodkiej
1 kg pomidorów
1 papryczka chilli
2 łyżki posiekanej świeżej lub mrożonej zielonej pietruszki
5 dużych ząbków czosnku polskiego
75 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli kuchennej niejodowanej
3 łyżki octu 8 %
 

 

Sposób przygotowania:

Najpierw bierzemy się za papryki słodkie i pomidory, które fajnie by było wcześniej zmiękczyć i pozbyć się z nich skórek. W związku z czym na dwie blaszki z piekarnika układamy na papierze do pieczenia umyte wcześniej i osuszone słodkie papryki (z ogonkami), pomidory, a także jedną papryczkę chilli.
 
Pomidory nacinamy leciutko nożem z dwóch stron robiąc na nich jakby krzyżyk – to ułatwi zejście z nich skórek.
 
Z papryczki chilli usuwamy zieloną część – należy uważać by nie robić to gołymi rękami, by ostrość papryczki na nie nie przeszła, można to zrobić np. nożem i widelcem.
 
 
 
2014-09-08 12.12.48IMG_8283 2014-09-08 12.07.18

 

 
Warzywa te lekko podpiekamy w temperaturze 220°C do czasu, gdy będziemy widzieć, że skórka będzie łatwo schodzić, czyli im bardziej skórka pomarszczona tym lepiej – u mnie to było 30 minut dla papryki słodkiej i jakieś 18 minut dla pomidorów i papryki chilli (najlepiej obserwować warzywa, by się nie spaliły – jak się lekko ‘przyrumienią’ to nic strasznego).
 

 

2014-09-08 12.49.22
 
 
Gdy już nam się coś podpiecze, np. wspomniane pomidory, to wyciągamy je z piekarnika i obieramy nożem ze skórki – ja obieram je póki są jeszcze ciepłe, ale trzeba bardzo uważać by się nie sparzyć, więc warto sobie pomóc np. widelcem, który przytrzyma te warzywka. Pomidory tniemy na drobno i wrzucamy do durszlaka.
 
Jeśli chodzi o papryczkę chilli to delikatnie przekładamy ją łyżką czy widelcem z piekarnika bezpośrednio do durszlaka (kładziemy na pomidory) – papryczki chilli nie obieramy ze skórki!
 
Natomiast upieczone słodkie papryki oprócz tego, że musimy je obrać ze skóry to trzeba je jeszcze oczyścić z pestek oraz pousuwać z nich ogonki (zielone części). Tak oczyszczoną paprykę kroimy na bardzo drobno i wrzucamy do tego samego durszlaka co pomidory.
2014-09-08 12.50.34   2014-09-08 12.43.14
Warzywa te muszą odcieknąć z wody, więc zostawiamy je w durszlaku na ok. 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do dużego garnka lub rondla (o ile nam się zmieszczą), zalewamy oliwą i smażymy na średnim ogniu do rozpadu warzyw – jeśli trzeba to dolewamy w międzyczasie jeszcze trochę oliwy. Następnie ściągamy garnek/rondel z ognia i wlewamy do garnka ocet – mieszamy – dodajemy pokrojony drobno czosnek, pietruszkę oraz sól – dokładnie mieszamy. Tak gotową pastę, jeszcze gorącą przekładamy do słoika – można ją później zapasteryzować, ale jeśli pasta ma być zjedzona w najbliższym czasie to nie trzeba.
 
Trochę z tą pastą jest roboty, no i niestety szybko znika ze słoika, taka dobra. U nas zniknęła w mgnieniu oka.
 

Można ją użyć do wielu rzeczy, np. jako dip albo jako dodatek do obiadu, do pieczeni, do kanapek, itp.

Print Friendly, PDF & Email

12
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kotleciki z indyka w panierce z migdałów i otrębów gryczanych - Nasza droga do...Aneta i Krzysztof JokiszSill Marienanetaslavic nature Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Izabela
Gość

Idą ponure dni, a taka pasta już samą swoją barwą poprawia nastrój – dzięki :)

Re welka-Testuje
Gość

Jak smakowicie wygląda :)

cysia2300
Gość

Mniam :) Uwielbiam robic domowe przetwory :)

International Directory Blogspot
Gość

Hello I'am Chris From France!!You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your CountryPlease Visit The Following Link And Comment Your Blog NameBlog Url Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country ListOn the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/Happy Blogging****************Witaj I'am Chris !! Z Francji Masz wspaniały blogu, który uważam za Zarejestrowanych In International Dictionary Blog. Czy reprezentować swój kraj Proszę… Czytaj więcej »

slavic nature
Gość

ale Ty zdolna bestia jesteś! świetny patent!

Sill Marien
Gość
Sill Marien

A pomidory można przecież tak prosto obrać- wystarczy polać odrobiną wrzątku- po co to zaraz męczyć naście minut piekarnik (i poparzyć też się nie ma jak).

Aneta i Krzysztof Jokisz
Gość
Aneta i Krzysztof Jokisz

Oczywiście, że można i my też tak robimy, ale przy pieczeniu papryki warto i wrzucić do piekarnika pomidory, bo nabierają ciekawszego posmaku :)

trackback

[…] Kotleciki smakują bardzo dobrze same, ale można je również podawać jako część posiłku lub jako przekąskę z jakimś ciekawym dipem lub sosem czy też np. z pastą paprykowo pomidorową, której przepis znajdziecie TUTAJ […]