Pasta z papryki i pomidorów bez cukru

Przychodzę do Was z kolejnym przepisem, tym razem na domową pastę z papryki i pomidorów, bez użycia cukru.
 

 pasta z papryki i pomidorów

potrzebne składniki:
1,5 kg papryki czerwonej słodkiej
1 kg pomidorów
1 papryczka chilli
2 łyżki posiekanej świeżej lub mrożonej zielonej pietruszki
5 dużych ząbków czosnku polskiego
75 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli kuchennej niejodowanej
3 łyżki octu 8 %
 

 

Sposób przygotowania:

Najpierw bierzemy się za papryki słodkie i pomidory, które fajnie by było wcześniej zmiękczyć i pozbyć się z nich skórek. W związku z czym na dwie blaszki z piekarnika układamy na papierze do pieczenia umyte wcześniej i osuszone słodkie papryki (z ogonkami), pomidory, a także jedną papryczkę chilli.
 
Pomidory nacinamy leciutko nożem z dwóch stron robiąc na nich jakby krzyżyk – to ułatwi zejście z nich skórek.
 
Z papryczki chilli usuwamy zieloną część – należy uważać by nie robić to gołymi rękami, by ostrość papryczki na nie nie przeszła, można to zrobić np. nożem i widelcem.
 
 
 
2014-09-08 12.12.48IMG_8283 2014-09-08 12.07.18

 

 
Warzywa te lekko podpiekamy w temperaturze 220°C do czasu, gdy będziemy widzieć, że skórka będzie łatwo schodzić, czyli im bardziej skórka pomarszczona tym lepiej – u mnie to było 30 minut dla papryki słodkiej i jakieś 18 minut dla pomidorów i papryki chilli (najlepiej obserwować warzywa, by się nie spaliły – jak się lekko ‘przyrumienią’ to nic strasznego).
 

 

2014-09-08 12.49.22
 
 
Gdy już nam się coś podpiecze, np. wspomniane pomidory, to wyciągamy je z piekarnika i obieramy nożem ze skórki – ja obieram je póki są jeszcze ciepłe, ale trzeba bardzo uważać by się nie sparzyć, więc warto sobie pomóc np. widelcem, który przytrzyma te warzywka. Pomidory tniemy na drobno i wrzucamy do durszlaka.
 
Jeśli chodzi o papryczkę chilli to delikatnie przekładamy ją łyżką czy widelcem z piekarnika bezpośrednio do durszlaka (kładziemy na pomidory) – papryczki chilli nie obieramy ze skórki!
 
Natomiast upieczone słodkie papryki oprócz tego, że musimy je obrać ze skóry to trzeba je jeszcze oczyścić z pestek oraz pousuwać z nich ogonki (zielone części). Tak oczyszczoną paprykę kroimy na bardzo drobno i wrzucamy do tego samego durszlaka co pomidory.
2014-09-08 12.50.34   2014-09-08 12.43.14
Warzywa te muszą odcieknąć z wody, więc zostawiamy je w durszlaku na ok. 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do dużego garnka lub rondla (o ile nam się zmieszczą), zalewamy oliwą i smażymy na średnim ogniu do rozpadu warzyw – jeśli trzeba to dolewamy w międzyczasie jeszcze trochę oliwy. Następnie ściągamy garnek/rondel z ognia i wlewamy do garnka ocet – mieszamy – dodajemy pokrojony drobno czosnek, pietruszkę oraz sól – dokładnie mieszamy. Tak gotową pastę, jeszcze gorącą przekładamy do słoika – można ją później zapasteryzować, ale jeśli pasta ma być zjedzona w najbliższym czasie to nie trzeba.
 
Trochę z tą pastą jest roboty, no i niestety szybko znika ze słoika, taka dobra. U nas zniknęła w mgnieniu oka.
 

Można ją użyć do wielu rzeczy, np. jako dip albo jako dodatek do obiadu, do pieczeni, do kanapek, itp.

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 268 times, 1 visits today)