Nadziewane pieczarki
25 listopada 2014Dziś przepis na imprezowe nadziewane pieczarki, mogą one być z bigosową chmurką albo bez niczego lub w jakimś sosie – jak kto woli.
Skład mniej więcej na 13 porcji – zależne jest to od wielkości pieczarek:
13 bardzo dużych pieczarek
500 g piersi z kurczaka
100 g pietruszki w korzeniu
100 g sera gouda
przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, pieprz, sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na bardzo drobniutko (najlepiej rozkraja się pierś wzdłuż włókien mięśniowych) i wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy obraną, umytą i potartą na grubych oczkach pietruszkę, mieszamy. Następnie ser gouda również trzemy na grubych oczkach, dodajemy do mięsa i pietruszki i znów mieszamy. Całość przyprawiamy i mieszamy dokładnie z masą mięsną – możemy oczywiście użyć innych ulubionych do mięsa przypraw.
Pieczarki ładnie czyścimy nożykiem i wycinamy nóżki tuż przy kapeluszu uważając by nie zniszczyć kapelusza – grzybne nóżki nie będą nam do tego przepisu potrzebne, ale nie wyrzucajmy ich, można przecież je dodać do innej potrawy.
W międzyczasie wykładamy blachę w piekarniku ‘sreberkiem’ do pieczenia i włączamy piekarnik na 200°C (tryb pracy „góra, dół”).
Pieczarki (ich wgłębienie) uzupełniamy ‘masą mięsną’ i układamy je na blaszce w piekarniku.
Tak przygotowane pieczarki pieczemy ok. 45 minut.
Pieczarki podajemy do zjedzenia gorące – bardzo fajnie smakują z bigosem (przepis na bigos – KLIK) lub z jakimś sosem robionym na jogurcie lub śmietanie.