Brokuły palce lizać

Brokuły można jeść na surowo, gotowane, upieczone… jak kto woli. Niektórzy jednak rezygnują z tego warzywa ze względu na zapach jaki się uwalnia podczas gotowania czy też przez jego specyficzny smak. Jest kilka sposobów, aby polepszyć smak tego warzywa, aby każdy mógł po niego sięgnąć, bo naprawdę warto. Brokuł bogaty jest w witaminę C, która pozytywnie wpływa na odporność organizmu oraz w magnez, który jest szczególnie potrzebny osobom narzekających na ‘przemęczenia’. Poza tym zawiera w sobie dużo błonnika, witaminy A, B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, potas, a także i selen. Selen, pomimo różnych opinii, również odpowiada za naszą odporność – wpływa na jej korzyść.
 
Dziś zdradzę Wam jeden z moich sposobów na smaczny brokuł – brokuł z orzechami.
 
 
IMG_8580
 
 
Co potrzebujemy:
1 brokuł
trochę soli
wody
2 łyżki masła (zaw. 82 % tłuszczu)
2/5 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka domowej mieszanki: siemię lniane, słonecznik łuskany, sezam czarny i biały
 
 

Sposób przygotowania:

Odcinamy z brokuła ‘kwiatostany’ od głównej łodygi, które następnie dokładnie płuczemy w wodzie.
Do garnka wlewamy wodę (do połowy), dosypujemy trochę soli i czekamy, aż się woda zagotuje. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła i czekamy aż się ugotuje – nie gotujemy go długo, raptem kilka minut aby brokuł był al dente (półmiękki półtwardy). Po tym czasie przecedzamy go przez durszlak.
 
W międzyczasie obieramy orzechy włoskie.
 
Na patelnię wrzucamy masło, pokruszone orzechy, siemię lniane, słonecznik i sezam – wszystko razem podsmażamy krótką chwilę, na małym ogniu, mieszając to ciągle drewnianą łopatką. Gotową ‘mieszankę’ najlepiej przygotować tuż przed samym ‘podaniem do stołu’ – ‘układamy’ ją na wierzchu brokuła.
IMG_8573

 
Brokuł z tą ‘mieszanką’ jest naprawdę smaczny – masło, orzechy, sezam, słonecznik, siemię i do tego masło to idealne ‘smakowe’ połączenie.

Ancia

Print Friendly, PDF & Email

20
Dodaj komentarz

avatar
9 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
anetaAnonimowymargaritessFragmentator pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Fragmentator pl
Gość

Siemię lniane znam tylko z nazwy i bez bicia przyznam, że nazwa nie zachęca mnie do spróbowania. Jednak całą resztę składników uwielbiam, brokuły także, a zdjęcia są tak apetyczne, że korci – korci spróbować. :)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Ja siemie jadłam jako dziecko mama robiła z niego kisiel Był pyszny …ale to było lata świetlne temu ;)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

na sucho jest pyszny i chrupiący :D:D

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Do kalafiora jeszcze kasza jaglana

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Czy mozna czyms zastapic maslo?

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Zrobiłam zjadłam było pyszne dodaj tylko ile było w tym kalorii

margaritess
Gość

A ja lubię zapach brokuła :) Ale nigdy jeszcze go nie jadłam na surowo ;)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

trzeba uwazać gdyż siemię lniane po podgrzaniu może podskakiwać na patelni i z niej wyskakiwać ;)
a brokuła watro zrobić na parze a nie w posolonej wodzie – będzie smaczniejszy, bardziej jędrny, bedzie miał ładniejszy kolor no i zachowa o wiele wiecej swoich cennych składników odżywczych

Anonimowy
Gość
Anonimowy

WITAMINOWA BOMBA :)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Jeżeli chcemy zjeść tę potrawę na zimno, to proponuję brokuła, po ugotowaniu na parze, zblanszować przez minutę w wodzie z kostkami lodu. Zachowa wtedy swój piękny, zielony kolor. :)