Brokuły palce lizać

Brokuły można jeść na surowo, gotowane, upieczone… jak kto woli. Niektórzy jednak rezygnują z tego warzywa ze względu na zapach jaki się uwalnia podczas gotowania czy też przez jego specyficzny smak. Jest kilka sposobów, aby polepszyć smak tego warzywa, aby każdy mógł po niego sięgnąć, bo naprawdę warto. Brokuł bogaty jest w witaminę C, która pozytywnie wpływa na odporność organizmu oraz w magnez, który jest szczególnie potrzebny osobom narzekających na ‘przemęczenia’. Poza tym zawiera w sobie dużo błonnika, witaminy A, B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, potas, a także i selen. Selen, pomimo różnych opinii, również odpowiada za naszą odporność – wpływa na jej korzyść.
 
Dziś zdradzę Wam jeden z moich sposobów na smaczny brokuł – brokuł z orzechami.
 
 
IMG_8580
 
 
Co potrzebujemy:
1 brokuł
trochę soli
wody
2 łyżki masła (zaw. 82 % tłuszczu)
2/5 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka domowej mieszanki: siemię lniane, słonecznik łuskany, sezam czarny i biały
 
 

Sposób przygotowania:

Odcinamy z brokuła ‘kwiatostany’ od głównej łodygi, które następnie dokładnie płuczemy w wodzie.
Do garnka wlewamy wodę (do połowy), dosypujemy trochę soli i czekamy, aż się woda zagotuje. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła i czekamy aż się ugotuje – nie gotujemy go długo, raptem kilka minut aby brokuł był al dente (półmiękki półtwardy). Po tym czasie przecedzamy go przez durszlak.
 
W międzyczasie obieramy orzechy włoskie.
 
Na patelnię wrzucamy masło, pokruszone orzechy, siemię lniane, słonecznik i sezam – wszystko razem podsmażamy krótką chwilę, na małym ogniu, mieszając to ciągle drewnianą łopatką. Gotową ‘mieszankę’ najlepiej przygotować tuż przed samym ‘podaniem do stołu’ – ‘układamy’ ją na wierzchu brokuła.
IMG_8573

 
Brokuł z tą ‘mieszanką’ jest naprawdę smaczny – masło, orzechy, sezam, słonecznik, siemię i do tego masło to idealne ‘smakowe’ połączenie.

Ancia

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 238 times, 1 visits today)