Domowe fit-pralinki nie tylko na tłusty czwartek i walentynki
9 lutego 2015
Dziś mamy dla Was nowy przepis, tym razem na czekoladowe słodkości ;)
Fit-pralinki dla chłopaka i dziewczynki ;)
Wykonanie naszych fit-pralinek jest bardzo proste, ale trzeba mieć do tego odpowiednią ‘foremkę’. My zakupiliśmy do tego celu silikonową za niewielkie pieniądze w Tesco. Z takiej foremki w łatwy sposób wydostaniemy później nasze łakocie.
tabliczka gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%)
1 łyżeczka masła
15 sztuk malin
gotowa mieszanka dobroci: migdały, żurawina, orzechy nerkowca – w opakowaniu było 150 g, ale my zużyliśmy jej niewiele
Migdały zawierają mangan, magnez, miedź, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E. Migdały m.in. chronią przed cukrzycą, mają właściwości przeciwzapalne, pozytywnie pływają na żyły i serce, wspomagają leczenie anemii, pozytywnie wpływają na skórę i włosy.
Orzechy nerkowca zawierają wapń, fosfor, żelazo, potas, miedź, sód, witaminy A, z grypy B, D, E i PP. Orzechy nerkowca m.in. regulują poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne.
Żurawina zawiera wapń, fosfor, miedź, jod, taninę, kwas cytrynowy i jabłkowy, karoten, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E. Żurawina m.in. ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, łagodzi bóle menstruacyjne, pozytywnie wpływa na żyły i serce, oczyszcza organizm z toksyn.
Maliny zawierają wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, kwas foliowy, witaminy A, z grupy B, C, E, PP. Maliny pomimo zawartości cukru mają właściwości odchudzające. Maliny m.in. poprawiają trawienie, mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, łagodzą bóle menstruacyjne.
Gorzka czekolada zawiera żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy A, z grupy B, D i E. Dodaje ona energii, poprawia koncentrację i pamięć, pobudza mózg do pracy, również pozytywnie wpływa na żyły i serce.
Gorzka czekolada im więcej ma w sobie kakao tym mniej zawiera w sobie cukru, a połączona z owocami czy orzechami jest tak jakby ‘suplementem’ diety, który dostarcza nam wiele wartościowych składników. Niektórzy mówią, że ciemna czekolada pomaga przy utracie zbędnych centymetrów, więc zjedzenie kostki dziennie nie zaszkodzi (czekolada o zawartości kakao co najmniej 70%). W związku z tym urodził się w naszych głowach pomysł na fit-pralinki. Oczywiście pralinki te również należy spożywać z umiarem jak każde łakocie. Dla tych co dbają o swoją linię to lepiej sobie wydzielać te czekoladki i spożywać jedną na dzień.
Sposób przygotowania:
‘Gotową mieszankę dobroci’ za pomocą blendera miksujemy na drobno.
Następnie rozpuszczamy na patelni lub w garnku czekoladę wraz z masłem. Gotową masę przelewamy do silikonowej foremki, ale uzupełniamy tylko do połowy.
Do jeszcze ciepłej czekolady, do każdego ‘serducha’, wkładamy po jednej malince.
Następnie uzupełniamy ‘serducha’ resztą czekolady.
Na wierzch, gdy jeszcze czekolada jest ciepła wsypujemy rozdrobnioną ‘mieszankę dobroci’ uciskając ją lekko do czekolady by dobrze się przykleiła. Tak uzupełnioną foremkę wkładamy do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.
Po dłuższym czasie możemy wyciągnąć delikatnie nasze pralinki z foremki i zacząć się nimi na spokojnie delektować lub komuś wręczyć w prezencie ;)
Pralinki prezentują się jak widać bardzo smakowicie, a smakują jeszcze lepiej niż wyglądają.
Kaloryczności tym razem nie podamy, gdyż ‘szczęśliwi kalorii nie liczą’ ;)
Mamy nadzieję, ze spodoba Wam się nasza praca ;)
Ancia i Yśó