Prosta sałatka kalafiorowa
20 lutego 2015Kalafior ma niski Indeks Glikemiczny. Jest m.in. źródłem witaminy C.
100 g kalafiora to zaledwie 31 kcal, w związku z czym swobodnie można się nim objadać, a do tego bardzo syci. Niestety u niektórych osób powoduje wzdęcia – można wtedy pokusić się o dodanie do potrawy trochę czosnku, estragonu, kolendry lub kminku, które ułatwiają trawienie.
Kalafior zawiera związki siarki, które chronią przed różnymi rodzajami nowotworów. Podczas gotowania kalafiora wydziela się nieprzyjemny zapach, to właśnie głównie przez zawartość siarki. Zapach ten niestety odstrasza, przez co wiele osób rezygnuje ze spożywania tego warzywa. Jeśli już gotujecie kalafior to wrzucajcie go dopiero do gotującej się już wody – zapach jest delikatniejszy.
Mało jednak kto wie, że kalafior tak jak brokuł można jeść na surowo, w związku z czym dzisiaj przepis na prostą sałatkę kalafiorową.
Składniki:
pół malutkiego kalafiora
2 pomidory
pół kostki fety
szczypta czarnego pieprzu mielonego
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie myjemy. Kalafior jeśli jest młodziutki i malutki to tniemy go na kawałeczki razem z głąbem. Pomidory tniemy w kostkę. Fetę rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy do niej kalafior, pomidory, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. I tyle! Prawda, że proste?! Sałatki nie solimy, bo feta jest bardzo słona. Można ją podawać np. z grzankami.
Ancia