Prosty deser: banany z karobem

Prosty deser: banany z karobem

3 maja 2015 0 przez Nasza droga do

Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych. Inaczej nazywają go mączką z chleba świętojańskiego (szarańczyn strąkowy). Jest to doskonały zamiennik kakao, ale ma on jednak swój specyficzny smaczek, lekko gorzkawo-słodkawy. Nie wywołuje on alergii, nie zawiera kofeiny, ani kwasu szczawianowego. Zawiera natomiast masę potrzebnych dla organizmu witamin i minerałów. Jest idealny dla kobiet w ciąży, matek karmiących, a nawet dla dzieci. Dlatego postanowiłam zrobić z niego płynną domową czekoladę i użyłam ją do prostego deseru :)
 

banany z karobem
 

Skład:
3 średnie banany
3 łyżki karobu
trochę mleka 1,5% tł.
 

Sposób wykonania:

Karob mieszamy z mlekiem na jednolitą masę. Mleka dodajemy tylko tyle, żeby nam się utworzyła płynna masa (nie za rzadka). Banany układamy na blaszce w naczyniu żaroodpornym lub na sreberku do pieczenia. Skórki z bananów rozcinamy wzdłuż, delikatnie rozchylamy i przy pomocy łyżeczki rozcieramy rozrobiony z mlekiem karob na bananach. Tak przygotowane banany wkładamy (rozcięciem do góry) do rozgrzanego do 160oC piekarnika, na tryb pracy ‘góra, dół’. Całość pieczemy ok. 20 minut, można oczywiście wcześniej wyjąć jak tylko banany zmiękną i złączą się z karobem. Skórka z banana mocno ciemnieje podczas pieczenia, ale tym nie musimy się przejmować, bo i tak jej nie zjadamy. Podczas jedzenia deserku, polecam rozgnieść banana i wszystko wymieszać, nabierze to jeszcze przyjemniejszego smaczku.
 
Taki deser możemy sobie zrobić nawet na grillu, ale zanim położycie na ruszt, to najlepiej całego banana obłożyć sreberkiem do pieczenia. Czas pieczenia banana na grillu jest jednak różny, zależny od kilku czynników, więc w sumie warto do niego od czasu do czasu zaglądać.
 
1 porcja czyli jeden banan z karobem to:
 
Energia – ok. 160 kcal
Białko – 3,1 g
Tłuszcz – 1 g

Węglowodany – 40,8 g

Zamiast mleka możemy dodać wody i wtedy będzie trochę mniej kalorii.

Ancia 

ps. Polecam też dodać go sobie trochę do kawy, daje kawie ciekawy posmak.