Witamina C, w czym jest jej najwięcej?
9 maja 2015
Jakiś czas temu pod jednym wpisem zaistniał komentarz dotyczący kwasu askorbinowego. Muszę się przyznać, że z początku nie wiedziałam o co chodzi, ale po pewnym czasie trybiki zaskoczyły ;) i uświadomiłam sobie, że chodziło przecież o witaminę C. Komentarz ten zainspirował mnie do kolejnej serii wpisów odnośnie różnych witamin, które są niezbędne dla naszego ludzkiego organizmu. Dziś więc będzie o witaminie C.
Ogólnie witamina C jest bardzo popularną witaminą zalecaną przez lekarzy przy przeziębieniu, może skrócić czas choroby, złagodzić objawy przeziębienia, ale nie uchroni ona nas jednak przed samym przeziębieniem. Ja wiecznie mam problemy z niedokrwistością i jakiś czas temu lekarz właśnie polecił mi przy stosowaniu tabletek z żelazem również zażywanie witaminy C, ponieważ witamina C zwiększa absorpcję żelaza. Wyczytałam sobie jednak, że witamina ta ma również ważne znaczenie w produkcji kolagenu w organizmie, a jest on niezbędny nie tylko dla kości i chrząstek, skóry, dziąseł i zębów, ale odgrywa również ważną rolę przy gojeniu się ran i oparzeniach. Ponadto witamina C ma zdolność hamowania procesów starzenia się komórek, bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego i obniżeniu stężenia glukozy w stanach hiperglikemii. Okazuje się jednak, że jej niedobór może być przyczyną np. zmęczenia, utratą apetytu, natomiast zbyt duże jej spożywanie może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych, bóli głowy, a nawet utrudniać zasypianie.
A ile wynosi średnie zapotrzebowanie na witaminę C?
Wszystko zależy od wieku, płci, stanu zdrowia, nawet od aktywności fizycznej.
Możemy jednak założyć, że (mg na dobę):
- Dzieci 1 – 9 lat: 30 – 50 mg
- Chłopcy 10 – 18 lat: 40 – 75 mg
- Dziewczęta 10 – 18 lat: 40 – 65 mg
- Mężczyźni powyżej 19 lat: 75 – 90 mg
- Kobiety powyżej 19 lat: 60 – 75 mg
(Zapotrzebowanie zostało zaczerpnięte z normy żywieniowych – klik – strona 107)
Kobiety ciężarne i karmiące piersią, sportowcy, a także palący papierosy czy alkoholicy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C.
Mnie się kiedyś wydawało, że największym źródłem witaminy C jest cytryna, ale co się okazuje, że są takie warzywa i owoce, które zawierają jej znacznie więcej, a są to:
jej zawartość w 100 g
- dzika róża – aż 1800 mg
- dereń – ok. 200 mg
- czarna porzeczka – przeciętnie 180 mg
- natka pietruszki – 178 mg
- papryka czerwona – 144 mg
- chrzan – 114 mg
- papryka zielona – 91 mg
- brukselka – 94 mg
- kalafior – 69 mg
- szpinak – 68 mg
- truskawki – 66 mg
- pomelo – 61 mg
- poziomki – 60 mg
- kiwi – 59 mg
- kapusta czerwona – 54 mg
- cytryna – 53 mg – dopiero tutaj!
Jak widzicie cytryna w moim rankingu jest dopiero na miejscu szesnastym, czyli daleko!
Zobaczmy też ile jest jej w innych produktach:
jej zawartość w 100 g
- pomarańcza – 49 mg
- kapusta biała – 48 mg
- czerwona porzeczka – 46 mg
- grejpfrut czerwony – 38 mg
- grejpfrut biały – 34 mg
- żurawina – 30 mg
- limonka – 29 mg
- pomidor – 23 mg
- młode ziemniaki – 16 mg
- stare ziemniaki – 11mg
- jabłko – 9 mg
- ogórek – 8 mg
- cebula – 6 mg
Jak widać wiele owoców i warzyw zawiera tą cenną dla naszego organizmu witaminę, więc warto wzbogacić nasze posiłki właśnie o te produkty.
Ancia