Ryż rozmaitości
27 grudnia 2015Wiem, wiem, że dopiero jest po świętach i macie przepełnione brzuszki, ale dziś niedziela, więc u nas tradycją już to się stało, że w ten dzień na blogu przekazujemy Wam przepis kulinarny.
A jak już mowa o jedzeniu to – nie jedz nudno! Nawet niewielka ilość niektórych naturalnych składników zmieni Twoje potrawy w ekstrawaganckie i wykwintne dania! Kurkuma, curry, papryka słodka to wręcz podstawowe i ogólnie dostępne przyprawy, a dzięki nim można zmienić wygląd potrawy, minimalnie tylko wpływając na jej smak, bo w końcu jemy oczami, dlatego warto włożyć naprawdę niewspółmiernie mało wysiłku w stosunku do efektu! Tak więc ryż, makaron, kasza, kluski, ziemniaki nie muszą być nudne i wiecznie takie same i ewentualnie wzbogacane ciężkimi sosami, tylko ciekawymi składnikami talerzowej kompozycji. Dziś przepis na ryż rozmaitości, bez nudy!
składniki – ilość zależnie ile zjemy:
ryż
woda
przyprawy: curry, papryka słodka, kostka rosołowa wołowa
marchew
trochę kapusty pekińskiej do smaku
trochę kapusty czerwonej
zieloną cebulkę
paprykę czerwoną
olej rzepakowy i słonecznikowy
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż z wodą i przyprawami. W międzyczasie osobno kroimy resztę warzyw na drobno, a marchew nie kroimy a trzemy na tarce na dużych oczkach. Warzywa wrzucamy na patelnię, na duży płomień, skrapiamy je olejem słonecznikowym i dolewamy troszkę oleju rzepakowego, 3-5 minut przysmażamy je często mieszając. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy ugotowany ryż i wszystko lekko zasmażamy 5-7 min i włala!
Yśó
Kilka słów od Anci:
Te danie naprawdę jest pyszne! Słodka papryka wzmacnia wszystkie smaki warzyw, przez co chce się jeść tą potrawę i jeść i jeść! Ryż rozmaitości jest dobry i na ciepło i na zimno, ale wiadomo, że to co podgrzane to lepiej smakuje. Ysiek nie raz brał sobie ryż z dodatkami do pracy do lunchbox’u, ale zawsze dodaje jeszcze do tego mięsko, zazwyczaj jest to pierś z kurczaka podrobiona na kawałki i podduszona również z warzywami na patelni. Polecam, naprawdę smaczne!