Prosty przepis na pyszne bułki
21 lutego 2016Dziś przychodzimy do Was z przepisem naszej czytelniczki Haliny Bojsza, która przekazała nam na nasze ręce prosty przepis na pyszne bułki. Wiem, że są pyszne i proste do wykonania, bo z przepisu zdążyłam już trzy razy skorzystać i pewnie będę do niego często wracać.
Skład:
20 g drożdży (mogą być mrożone)
pół łyżeczki cukru
300-320 ml wody ciepłej
½ kg mąki (mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką pszenną)
pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać do tego mąkę i sól. Całość wyrobić, tak by ciasto było elastyczne. Formujemy kształt bułki z ciasta – najlepiej pomóc sobie przy tym zwilżając ręce olejem, lepiej się to robi. Uformowane ciasto na bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wychodzi 8 bułek). Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem, na to sypiemy ziaren, np. słonecznika, dyni lub w tym przypadku co na powyższym zdjęciu tylko siemieniem lnianym.
Całość wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200 stopni na tryb pracy „góra, dół” i pieczemy 20-25 minut, po czym wyłączamy piekarnik i jeszcze możemy je przetrzymać w nim przez około 10 minut, nie dłużej (najlepiej będzie po prostu obserwować wierzch bułek, żeby się zbytnio nie przypiekły ;)).
Klika słów od Anci:
Uwaga! Gdy raz spróbujesz zrobić te bułki, to będziesz chciał/a robić je częściej! :)
Ja akurat w domu miałam dużo mąki orkiszowej i trochę mąki pszennej, którą głównie używam do zabaw ze starszym synem. Pomieszałam te dwie mąki w proporcjach 390 g mąki orkiszowej i 110 g mąki pszennej, resztę wykonałam według przepisu Halinki, no i jeszcze na wierzch wrzuciłam różnych ziaren. Wszystkie chłopaki wraz z Yśkiem zajadali się bułeczkami ze smakiem!
Dziękujmy Halinko za przepis!
Jeśli Wy macie ochotę podzielić się Waszym przepisem,
który pasuje do zdrowego stylu życia,
to wysyłajcie je wraz ze zdjęciem na adres
naszadrogado@gmail.com