Tarta z bazylią i pomidorami

Tarta z bazylią i pomidorami

3 kwietnia 2016 2 przez Nasza droga do

Ostatnimi czasy  znów wywiało mnie do Niemiec w delegację, tym razem było to Grewenbroich w Westfalii.

Grevenbroich

O tyle dobrze, że miejscówka ta znajduje się między Kolonią (Köln), a Dusseldorfem, a stamtąd z kolei to już rzut beretem do Hagen, gdzie tak się składa, że mieszka moja siostra z rodziną –  co więcej w okresie, gdy tam byłem mój siostrzeniec miał urodziny, nie mogłem więc nie skorzystać z okazji i nie wpaść. Właśnie tam między innymi  poczęstowany zostałem ciastem według tego przepysznego przepisu – ukłony w stronę pani Brygidy, której dziełem tym się rozkoszowałem i przesyłam osobiste podziękowania za podzielenie się tym przepisem :)

Na pierwszy rzut oka wygląda na pizze, ale zapewniam Was wcale nią nie jest.

Ancia twierdzi, że jest to coś w tym stylu tarta, niemniej ja spotkałem się z tym po raz pierwszy.

Gdy żoneczka ciężko pracowała, a najmłodszy syn drzemał, razem z Julkiem (okazał się naprawde bardzo pomocny) zabraliśmy się do pichcenia.

Etap 1  – ciasto

125g mąki żytniej

1 żółtko

60g masła

2-3 łyżki wody

szczypta soli

Ciasto dobrze wyrabiamy, zbijamy w kulkę i owijamy folią i wsadzamy na ½ h do lodówki.

W między czasie przygotowujemy formę (ja użyłem okrągłej średnica jakieś 24 cm), wyłożyłem ją folią aluminiową,  nasmarowałem folię masłem, przesypałem mąką mieszaną z mielonym kminkiem.

Etap 2

100 ml mleka

2 jajka

przyprawy, ja dałem: czosnek, paprykę słodką i odrobinę pieprzu

Zblendowałem mleko, jajka i przyprawy, a następnie na patelni podprażyłem ok. 5 g ziaren słonecznika i tyle samo sezamu.

Etap 3

Ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy nim formę (krawędzie zagniatamy widelcem).

Na wyłożonym cieście układamy najpierw ok. 10 listków bazylii oraz pomidorki koktajlowe ze ściętymi „dupkami” (dupki można zjeść osobno ;)).

Następnie zalewamy zblendowanym mlekiem z jajkami…

tarta z bazylią i pomidorami

całość posypujemy prażonymi nasionami  i wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na tryb pracy „góra, dół”, na 25-30 minut (mam piekarnik elektryczny),  efekt jak na zdjęciu :)

tarta z bazylią i pomidorami

Przepis godny polecenia smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło!

Yśó

ps. przepis musiałem jednak trochę zmodyfikować, ponieważ nie miałem wszystkich produktów.

Kilka słów od Anci: pychota!

 

Print Friendly, PDF & Email