Mięso na słodko
8 maja 2016Znam w swoim życiu wiele osób, które twierdzę, że ze słodyczy to uwielbiają mięso i właśnie dla tych osób i w sumie nie tylko przygotowałam dzisiaj taki posiłek, a raczej małą słodką przekąskę, mięso na słodko, czyli pierś z kurczaka z… czytajcie dalej ;)
skład:
1 pierś z kurczaka
1 duże jabłko lub 2 małe
pół cebuli
5×2 cm boczku wędzonego (czyli troszku)
odrobina soli
Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy boczek i cebulę na drobno i podsmażamy na patelni, po krótkiej chwili (po ok. 1 minuty) dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażamy ją, a jak już widzimy, że białko z kurczaka się ścięło i lekko podrumieniło to dodajemy pokrojone na drobną kostkę (w wielkości tak jak mięso) jabłko bez skórki i bez ogryzka ;) – z pozostałości jabłka można zrobić ocet (przepis tutaj KLIK).
Wszystko pięknie podsmażamy (patrz zdjęcie wyżej), na koniec dodajemy odrobinę soli by wzmocnić smak.
Przekąska ta jest bardzo smaczna, wraz z Yśkiem się nią zajadaliśmy, aż uszy się trzęsły. Można jeść ją samą lub np. z pieczywkiem, ale ostrzegam śmierdzi „malizną”, czyli wychodzi tego bardzo mało :p by się nasycić, a smak wciąga!