Mięso na słodko

Znam w swoim życiu wiele osób, które twierdzę, że ze słodyczy to uwielbiają mięso i właśnie dla tych osób i w sumie nie tylko przygotowałam dzisiaj taki posiłek, a raczej małą słodką przekąskę, mięso na słodko, czyli pierś z kurczaka z… czytajcie dalej ;)

mięso na słodko - kurczak z jabłkiem

skład:

1 pierś z kurczaka

1 duże jabłko lub 2 małe

pół cebuli

5×2 cm boczku wędzonego (czyli troszku)

odrobina soli

Sposób przygotowania:

Najpierw kroimy boczek i cebulę na drobno i podsmażamy na patelni, po krótkiej chwili (po ok. 1 minuty) dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażamy ją, a jak już widzimy, że białko z kurczaka się ścięło i lekko podrumieniło to dodajemy pokrojone na drobną kostkę (w wielkości tak jak mięso) jabłko bez skórki i bez ogryzka ;) – z pozostałości jabłka można zrobić ocet (przepis tutaj KLIK).

Wszystko pięknie podsmażamy (patrz zdjęcie wyżej), na koniec dodajemy odrobinę soli by wzmocnić smak.

Przekąska ta jest bardzo smaczna, wraz z Yśkiem się nią zajadaliśmy, aż uszy się trzęsły. Można jeść ją samą lub np. z pieczywkiem, ale ostrzegam śmierdzi “malizną”, czyli wychodzi tego bardzo mało :p by się nasycić, a smak wciąga!

Ancia

 

Print Friendly, PDF & Email