Smalec wegański ze skwarkami (pasta z tofu)
19 czerwca 2016Smalec wegański ze skwarkami czy pasta z tofu może brzmieć dla niektórych nijak. Mogę jednak zagwarantować, że smak jest obłędny, więc warto to skosztować!
skład:
180 g naturalnego tofu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 średnia cebula
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mleka roślinnego
duży ząbek czosnku
szczypta papryki słodkiej
kilka plastrów ogórka zielonego
Sposób przygotowania:
Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy paprykę słodką (przyprawę), 1,5 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki mleka, po czym wszystko dokładnie mieszamy.
Cebulkę kroimy na drobniutko i smażymy na patelni wysmarowanej olejem kokosowym, w międzyczasie dodając pół łyżki sosu sojowego. Cebulkę mieszamy kilka razy podczas smażenia.
Połowę podsmażonej cebulki dodajemy do tofu i wciskamy jeszcze do tego czosnek. Całość kilkakrotnie ugniatamy widelcem, tak aby wytworzyła się pasta.
Pastą smarujemy chlebek, najlepiej lekko upieczony w tosterze, nakładamy na pastę ogórka zielonego, trochę podsmażonej cebulki i na to jak kto lubi troszkę jeszcze sosu sojowego. Niebo w gębie!