Pieczeń rzymska z pieczarkami i kaszą manną

Człowiek czasami zastanawia się co tu jeść, gdy w sklepach tyle ścierwiastego jedzenia typu ślimaczące się wędliny. Pieczeń rzymska z pieczarkami i kaszą manną jest fajnym pomysłem jako dodatek do dań i jako pomysł na dodatek do kanapek, a nawet do zjedzenia jej samej. Wykonanie jej jest bardzo proste.

pieczeń rzymska

skład:

250 g pieczarek

500 g mięsa pomielonego z indyka

1 szklanka kaszki mannej

1 jajko

przyprawy: sól morska, czosnek granulowany,

pieprz czarny, kminek mielony (daje rewelacyjny smak)

tłuszcz do posmarowania keksówki

siemię lniane i ziarna słonecznika

Pieczeń rzymska z pieczarkami i kaszą manną

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyszczamy i trzemy na tarce bezpośrednio do wysokiej miski na grubych oczkach. Dodajemy kaszkę manną do grzybów i mieszamy. Następnie dodajemy pomielone mięso indycze, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Keksówkę smarujemy z wszystkich stron tłuszczem i obsypujemy siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. Następnie do keksówki delikatnie przekładamy dużą łyżką mięsny wyrób i z góry dogniatamy na równo.

keksowka

Całość przekładamy do nagrzanego do 200oC piekarnika na ostatnią dolną półkę i pieczemy ok. 1 h.

Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika, odwracamy keksówkę do góry nogami, bezpośrednio na dużą deskę drewnianą lub duży talerz, by wyciągnąć pieczeń.

Pieczeń rzymską już praktycznie po upieczeniu można jeść!

niedziela

Koszt pieczeni wynosi ok. 12 zł.

Ancia

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 243 times, 1 visits today)