Pieczeń rzymska z pieczarkami i kaszą manną
27 listopada 2016Człowiek czasami zastanawia się co tu jeść, gdy w sklepach tyle ścierwiastego jedzenia typu ślimaczące się wędliny. Pieczeń rzymska z pieczarkami i kaszą manną jest fajnym pomysłem jako dodatek do dań i jako pomysł na dodatek do kanapek, a nawet do zjedzenia jej samej. Wykonanie jej jest bardzo proste.
skład:
250 g pieczarek
500 g mięsa pomielonego z indyka
1 szklanka kaszki mannej
1 jajko
przyprawy: sól morska, czosnek granulowany,
pieprz czarny, kminek mielony (daje rewelacyjny smak)
tłuszcz do posmarowania keksówki
siemię lniane i ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy i trzemy na tarce bezpośrednio do wysokiej miski na grubych oczkach. Dodajemy kaszkę manną do grzybów i mieszamy. Następnie dodajemy pomielone mięso indycze, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy z wszystkich stron tłuszczem i obsypujemy siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. Następnie do keksówki delikatnie przekładamy dużą łyżką mięsny wyrób i z góry dogniatamy na równo.
Całość przekładamy do nagrzanego do 200oC piekarnika na ostatnią dolną półkę i pieczemy ok. 1 h.
Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika, odwracamy keksówkę do góry nogami, bezpośrednio na dużą deskę drewnianą lub duży talerz, by wyciągnąć pieczeń.
Pieczeń rzymską już praktycznie po upieczeniu można jeść!
Koszt pieczeni wynosi ok. 12 zł.