Nadziewane pieczarki jajkiem

Ostatnio jak byliśmy na zakupach to w sklepie zauważyliśmy ogromne pieczarki, chyba z 8-10 cm średnicy miały, więc od razu znalazły się one w naszym koszyku i od razu mieliśmy plan, żeby je czymś nafaszerować, ale za bardzo nie było planu czym dokładnie, dopiero później w domu urodził mi się pomysł na nadziewane pieczarki jajkiem i papryką czerwoną.

nadziewane-pieczarki

skład:

4 ogromne pieczarki

4 jajka

pół papryki czerwonej

sól

pieczarki nadziewane

Sposób przygotowania:

Pieczarki czyścimy, obieramy kapelusz ze “skórki” i wycinamy “nóżki”. Następnie do pieczarki, do środka, wrzucamy pokrojoną w małe kosteczki paprykę czerwoną, następnie surowe żółtko (jedno żółtko na jedną pieczarkę), które układamy po środku, a dopiero później uzupełniamy resztę wolnego miejsca białkiem i posypujemy solą. Tak przygotowane pieczarki delikatnie przenosimy do piekarnika i włączamy na 225oC, na tryb pracy “góra, dół” i pieczemy tak długo aż się jajka zetną całkowicie.  Gotowe, uważając żeby się nie poparzyć, wyciągamy je do lekkiego wystygnięcia. Pieczarki najlepiej smakują na ciepło. W środku pieczarki, pod jajeczną pierzynką, wydziela się pyszny sos.

kulinarna

Polecam 1-2 pieczarki na głowę, nie więcej.

Ostrzegam przed podawaniem tych pieczarek małym  dzieciom, są one ciężkostrawne, więc lepiej im nie podawać, można jednak dać im je skosztować. Nasze dzieci mądrze odmówiły ich zjedzenia, choć bardzo były pomocne w ich robieniu, Julek nawet wbijał jajko. Za to my zjedliśmy je z dużym smakiem!

Nóżki z pieczarek można zużyć np. do zupy, jajecznicy czy nawet do pieczeni rzymskiej, której przepis znajdziecie TUTAJ

Koszt tej przekąski szacuje się w ok. 9 zł

Ancia

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 234 times, 1 visits today)