Przepis na domową miksturę na wzmocnienie odporności
18 grudnia 2016Jeśli czytacie naszego bloga, to wiecie, że koniec roku nie był dla mnie łaskawy i moje zdrowie bardzo zaszwankowało. Koleżanka kiedyś zdradziła mi prosty przepis na domową miksturę na wzmocnienie odporności, którą sama pija. Później okazało się, że w internecie aż huczy od domowych przepisów na podobne specyfiki. Musieliśmy więc spróbować i zrobiliśmy według jej przepisu. Napój rzeczywiście stawia na nogi!
skład:
6 dużych cytryn
30 ząbków czosnku, najlepiej polskiego
1 litr zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy sok z wyciśniętych cytryn, pokrojony na drobniutko czosnek, wlewamy wodę i podgrzewamy wszystko do momentu wrzenia (dłużej nie gotujemy). Wyłączamy, ostudzamy i pijemy przez miesiąc (30 dni) po jednym dużym kielonku (40-50ml) tego napoju.
* * *
U nas piła to cała rodzina, włącznie z dwulatkiem, który sam chciał to pić i nawet się przy tym nie krzywił. Napój ten spokojnie mogą pić dzieci, ale w mniejszych dawkach, powinna wystarczyć jedna łyżka przy mniejszym dziecku. Myślę, że można to podawać dziecku od ukończenia 1,5 roku. Można to również podać rozcieńczone z odrobioną wody, jeśli dziecku jest za kwaśne. Nie zmuszajcie jednak dzieci do wypicia tego specyfiku, jeśli nie chce.
Okres jesienny/zimowy/wiosenny jest idealnym czasem na łykanie domowych suplementów na wzmocnienie odporności.
Jeśli zauważycie u siebie czy u dziecka, któremu podaliście ten napój do wypicia, jakieś zmiany na skórze, to odstawcie i spróbujcie dawkować co kilka dni. Czasami zbyt duża dawka może powodować właśnie takie skórne zmiany.
* * *
Mamy dla Was oprócz tekstu również filmik. Obowiązkowo musicie go zobaczyć, bo inspirowaliśmy się momentami (praktycznie w jednym momencie) filmikami od Kasi Ogórek z bloga Twoje DIY. Dajcie nam znać w komentarzach czy w ogóle Wam się to podoba!
W następnym roku będzie więcej filmów!