Modra kapusta z miodem i goździkami

Modra kapusta z miodem i goździkami

12 lutego 2017 2 przez Nasza droga do

Tydzień temu odwiedziliśmy Toruń, jakieś 370 km od nas. Zostaliśmy zaproszeni tam by poprowadzić prelekcje na spotkaniu blogerów blogUP, było to dla nas dobre doświadczenie, bo to coś dla nas nowego „my jako prelegenci” i okazja by zobaczyć się i porozmawiać z ciekawymi ludźmi. W ten dzień mieliśmy również okazję pospacerować po toruńskich uliczkach. Większość osób kojarzy Toruń z piernikami, nawet ja kiedyś tak kojarzyłam, zwłaszcza, że jako dziecko miałam dziecięcą książeczkę o toruńskich piernikach, bardzo ją lubiłam. Jednak od tamtego spotkania Toruń kojarzy mi się już nie tylko z piernikami, a również z blogUP oraz z przepysznymi żeberkami w miodzie i korzenną kapustą modrą, która aż tak mi zasmakowała, że spróbowałam zrobić ją sama. Smak jest podobny, ale jedynie tylko podobny, niestety kucharz nie chciał zdradzić składu. Zapraszam więc na mój przepis -> modra kapusta z miodem i goździkami!

modra kapusta z miodem i goździkami 1

skład:

pół małej główki kapusty czerwonej

jeden buraczek

4 goździki

1 mała cebula

odrobina oleju rzepakowego

ciemny sos sojowy

miód spadziowy (płynny)

woda

modra modra z miodem i goździkami

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i tniemy na drobno. Surowego buraczka obieramy i trzemy na tarce, na grubszych oczkach (buraczek nadaje ciekawy smak potrawie oraz kolor). Całość wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, na wysokość warzyw. Dodajemy goździki. Gotujemy aż do zmięknięcia. Po ugotowaniu odcedzamy, wyciągamy goździki.

Cebulę obieramy i siekamy na drobno, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy do zmięknięcia, w między czasie dodajemy sosu sojowego do smaku. Gdy cebulka zmięknie wrzucamy przestudzoną, ugotowaną kapustę i buraczka, mieszamy i podsmażamy. Na koniec dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego oraz miodu. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Tak przygotowaną kapustę podajemy najlepiej ciepłą, ma ona wtedy ciekawszy smak niż zimna (zimną również można jeść).

niedzielakulinarna

Uwielbiam tą wersję kapusty modrej!

Ancia