Pizza z patelni, którą robi się z przyjemnością
25 czerwca 2017Pizza z patelni? Pizza, którą robi się z przyjemnością!
skład – ciasto na 2 pizze:
250g mąki orkiszowej
120g mąki pszennej
5g mrożonych lub świeżych drożdży
ciepłej wody przegotowanej
przyprawy: sól, kminek mielony, oregano
ponadto trochę oleju do formowania ciasta
wierzch:
przecier pomidorowy
kilka plasterków kiełbasy jałowcowej i myśliwskiej, my użyliśmy z firmy Duda
pieczarki
oliwki
czosnek
ser żółty
przyprawy: czosnek granulowany, oregano
ponadto trochę oleju do formowania ciasta
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do dużej miski mąkę, przyprawy, drożdże i ciepłą wodę. Wody na tyle, by ciasto dobrze się wyrobiło, nie za dużo, nie za mało. Jeśli ciasto się klei, to dodajemy więcej mąki, a jeśli za suche, to dodajemy ciepłej wody.
(Jeśli mamy mrożone drożdże, to wrzucamy je do rozpuszczenia do ciepłej wody, którą potem wykorzystujemy do wyrabiania ciasta. )
Ciasto odkładamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ręczniczkiem.
Nacieramy dłonie olejem (fajny patent) i rozkładamy ciasto na teflonowej patelni, na cienko, jak Wam wychodzi.
Ciasto smarujemy cienko przecierem pomidorowym i obsypujemy oregano. Na wierzch układamy grubiej pokrojoną kiełbasę jałowcową i myśliwską, pokrojone w plastry pieczarki, oliwki, świeży czosnek. Obsypujemy czosnkiem granulowanym i znów oregano.
Całość podgrzewamy na patelni przez kilka minut, na małym ogniu, tak by dół fajnie się upiekł, ale nie za mocno. Po skończonej jednostronnej obróbce, obsypujemy górę startym serem. Następnie całość wkładamy do nagrzanego do 175oC piekarnika, na tryb pracy „góra-dół”, na środkową półkę i pieczemy ok. 7 minut.
Pamiętajcie by użyć do tego patelni, którą można wykorzystywać również w piekarnikach.
I gotowe!
Jak widać pizza z patelni jest łatwo wykonalna, a do tego bardzo smaczna!
Wszystko zależy od składników jakie użyjecie. Oczywiście na górę możecie użyć dowolnych składników, według uznań.