Kaszanka rodem z piekła, z nektarynką i pistacjami

Sezon na grilla już dawno się rozpoczął. Na naszym blogu mamy kilka przepisów na smaczne rzeczy z grilla, ogniska, piekarnika, więc jest w czym wybierać. 

Ostatnio dostaliśmy fajne dobra do skosztowania od firmy Duda, a że my lubimy takie rzeczy sobie pojeść, to z przyjemnością to zrobiliśmy. Wśród smakołyków (ja wolę mięso zamiast słodyczy) była kiełbasa jałowcowa i myśliwska, z którą wykonaliśmy mega smaczną pizzę z patelni, której przepis znajdziecie – tutaj

System rozwaliła jednak kaszanka (krupniok) i to kaszanka nie byle jaka, bo rodem z piekła, kaszanka z dodatkiem pikantnej papryczki. Jest to chyba najlepsza kaszanka jaką jadłam do tej pory, a jeszcze podana w ten sposób co ja zrobiłam, to aż uszy się trzęsą z radości!

skład – na 1 porcję:

1 kaszanka

1 nektarynka

1 duży ząbek czosnku

kilka solonych łupanych orzechów pistacjowych

przyprawa: papryka wędzona

kaszanka rodem z piekła

 

Poniżej krótki filmik jak ją przygotować. Kliknij w białe tło poniżej.

Sposób przygotowania:

Na sreberko do pieczenia nakładamy kaszankę, następnie obtaczamy ją wokół pokrojoną nektarynką (pestkę usuwamy). Na wierzch kaszanki nakładamy grube plastry pokrojonego czosnku i całość przesypujemy papryką wędzoną. Na koniec dodajemy kilka rozłupanych słonych orzechów pistacjowych. Całość zawijamy w sreberko, zaczynając najpierw od rantów. Wkładamy całość do piekarnika lub na grilla lub na ruszt nad ognisko. Ja przyrządzałam ją w piekarniku na dolnym ruszcie w temp. 200oC w trybie pracy “góra, dół”.

Czas pieczenia zależy od twardości nektarynki, im twardsza tym dłużej się piecze.

Upieczona kaszanka ma ciekawy słodko-ostry smak. Pychota!

Nie polecam jej dzieciom ze względu na ostrość.

Print Friendly, PDF & Email

22
Dodaj komentarz

avatar
12 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Aneta JokiszJaninaSylwia MoskałaKasia7212Sylwia N. Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Evi Testuję i Komentuję
Gość
Evi Testuję i Komentuję

mniam :)

Po prostu MAMA
Gość

Spróbuję na jutrzejszym grillu :D

Wikili Marta Grączewska
Gość
Wikili Marta Grączewska

Choć nie jestem smakoszem kaszanki ta wygląda smacznie

Karola
Gość
Karola

Super. Ale sobie skala zrobiłam ! Uwielbiam ostre i uwielbiam kaszankę ż grila!9

Karola
Gość
Karola

Brat męża jest chory na bolerioze Ale na szczęście dość łagodnie ja przecprzechodzi

Sylwia Basa
Gość
Sylwia Basa

Mmm uwielbiam kaszankę z grilla muszę wypróbować:]

Sylwia N.
Gość

Kaszankę uwielbiam, co prawda sposób podania mnie nie przekonuje bo ja nie lubię połączenia słodkich owoców z mięsem, ani nawet ananasa na pizzy :D ale wizja kaszanka z ostrą papryczką w środku…. mnia, mniam!

Kasia7212
Gość

uwielbiam kaszankę, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, musi być pyszna :)

Sylwia Moskała
Gość
Sylwia Moskała

Ja akurat nie lubię kaszanki, więc pzepis nie dla mnie, ale bardzo ciekawe połączenie

Janina
Gość
Janina

Wow! Genialny przepis, dzięki!