Kaszanka rodem z piekła, z nektarynką i pistacjami
2 lipca 2017Sezon na grilla już dawno się rozpoczął. Na naszym blogu mamy kilka przepisów na smaczne rzeczy z grilla, ogniska, piekarnika, więc jest w czym wybierać.
Ostatnio dostaliśmy fajne dobra do skosztowania od firmy Duda, a że my lubimy takie rzeczy sobie pojeść, to z przyjemnością to zrobiliśmy. Wśród smakołyków (ja wolę mięso zamiast słodyczy) była kiełbasa jałowcowa i myśliwska, z którą wykonaliśmy mega smaczną pizzę z patelni, której przepis znajdziecie – tutaj
System rozwaliła jednak kaszanka (krupniok) i to kaszanka nie byle jaka, bo rodem z piekła, kaszanka z dodatkiem pikantnej papryczki. Jest to chyba najlepsza kaszanka jaką jadłam do tej pory, a jeszcze podana w ten sposób co ja zrobiłam, to aż uszy się trzęsą z radości!
skład – na 1 porcję:
1 kaszanka
1 nektarynka
1 duży ząbek czosnku
kilka solonych łupanych orzechów pistacjowych
przyprawa: papryka wędzona
Poniżej krótki filmik jak ją przygotować. Kliknij w białe tło poniżej.
Sposób przygotowania:
Na sreberko do pieczenia nakładamy kaszankę, następnie obtaczamy ją wokół pokrojoną nektarynką (pestkę usuwamy). Na wierzch kaszanki nakładamy grube plastry pokrojonego czosnku i całość przesypujemy papryką wędzoną. Na koniec dodajemy kilka rozłupanych słonych orzechów pistacjowych. Całość zawijamy w sreberko, zaczynając najpierw od rantów. Wkładamy całość do piekarnika lub na grilla lub na ruszt nad ognisko. Ja przyrządzałam ją w piekarniku na dolnym ruszcie w temp. 200oC w trybie pracy „góra, dół”.
Czas pieczenia zależy od twardości nektarynki, im twardsza tym dłużej się piecze.
Upieczona kaszanka ma ciekawy słodko-ostry smak. Pychota!
Nie polecam jej dzieciom ze względu na ostrość.