Idealna pizza dla dzieci. Pizza na makaronowym spodzie.

Pizza dla dzieci na makaronowym spodzie? Pomysł na pizzę na makaronowym cieście przyszedł przypadkiem, podczas tworzenia ciasta na pierogi. Przepis na samo ciasto na pierogi dała mi moja mama, które jest idealne.  Dzieci stwierdziły, że skoro się tak fajnie te ciasto ugniata, to będzie i z tego świetna pizza. Na początku miałam wątpliwości, ale jak tylko nasz pięciolatek zrobił swoją pierwszą, okazało się, że jest to idealna pizza dla dzieci, ale i nie tylko, bo i dorośli z chęcią ją jedzą.

 

idealna pizza dla dzieci

 

Pizza dla dzieci, pomysłem samych dzieci:

Pierwsza pizza była, i tu uwaga, tylko z bananem. To był wymysł naszego pięciolatka Juliana (na zdjęciu wyżej nasz młodszy, Edward). Pizza wyszła naprawdę świetna. Wtedy wiedziałam, że tylko trzeba dodać jeszcze jakiś przypraw do samego ciasta.

Druga pizza, ale zrobiona już w inny dzień, była z pokruszonymi orzechami i odrobinką cukru trzcinowego.

Trzecia pizza, a raczej pizzerinki, bo wykrawane za pomocą szklanki, były również z bananem.

Czwarta pizza była już nie-pizzą, a kruchymi ciasteczkami. Nasz trzyletni syn poszarpał ciasto na kawałeczki i połączył je z cukrem trzcinowym. Nasz Edek stwierdził, że są to szturmowce. Podobieństwa nie było, ale za to kupa fajnej zabawy.

Piąta pizza była już praktycznie pizza z: ketchupem, pieczarkami, szpinakiem, oliwkami, szynką, żółtym serem. Niestety ta pizza była kulinarną wtopą, jeśli chodzi o zjedzenie ich przez dzieci. Jak mieli dużo frajdy przy jej tworzeniu, to już zapału przy samym jej jedzeniu już nie było, natomiast dorośli zjedli ją z chęcią.

 

skład – ciasto (na pizzę dla dzieci, na pierogi, na makaron):

pół kilograma mąki (ja używam mąką pełnoziarnistą z orkiszu)

2 jajka

1 łyżka stołowa oleju

ok. 300 ml ciepłej wody

jeśli robimy pizzę polecam dodać jeszcze odrobinę soli do smaku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy olej, znów lekko mieszamy. Potem dodajemy ciepłej wody, ale stopniowo i ugniatamy rękami. Jeśli ciasto się lepi za bardzo, to dodajemy jeszcze mąki. Jeśli ciasto jest za suche to dodajemy wody. Ciasto musi być łatwe do rozwałkowywania, a ciasto musi być rozwałkowane na cienko.

Przed rozwałkowaniem polecam blat i sam wałek posypać mąką.

Jeśli nie mamy specjalnej formy na pizzę, to układamy ją na papierze do pieczenia na blaszce. Na wierzch dodajemy składniki i tu już zależy od nas samych.

Idealną pizzą dla dzieci jest pizza z dodatkami wymyślonymi przez same dzieci. Ale jak już stwierdzicie, że macie dość bananów i innych owoców na pizzy, to polecam do ciasta dodać troszkę soli do smaku, potem samo ciasto wysmarować ketchupem, posypać czubrycą zieloną, dodać szynki w w mniejszych kawałeczkach, no i na wierzch posypać startym żółtym serem. I tyle. Tak pizzę nasze dzieciaki bardzo chętnie pałaszują.

Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy w trybie pracy “góra, dół”, do momentu aż zobaczycie, że ciasto będzie upieczone, max. 15-20 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 61 times, 1 visits today)