Piasek kinetyczny z mąki – DIY / Zrób to sam

W internecie jest masa przepisów na piasek kinetyczny z mąki i natrafiłam na taki, w którym ktoś stwierdził, że fajnie jest dodać barwnik spożywczy (nie określając dokładnie jaki), by wyszedł efekt wow. Po dodaniu barwnika miałam uwaloną całą kuchnię, łazienkę, ubrania swoje i dzieci tym barwnikiem, a sam piasek się o dziwo nie zabarwił.  To był rzeczywiście efekt wow, powaliło mnie na nogi i chciało mi się ryczeć, bo ciężko było ten barwnik z wszystkiego zmyć. Nie róbcie więc tego błędu co ja i nie dodawajcie gotowego barwnika spożywczego do wyrabiania piasku.

Piasek kinetyczny z mąki

 

Tak, tak, dobrze widzisz, to Minecraft zatopiony w piasku, w kinetycznym piasku z mąki. Rzeczywiście wygląda jak prawdziwy piasek! Efekt prawdziwego piasku uzyskuje się głównie dzięki mące pełnoziarnistej z orkiszu, która jest ciemniejsza niż zwykła mąka pszenna.

Dzieci w tym piasku zakopywały nie tylko foremki, które używam do ciastek, ale jak widać i swoje zabawki.

 

Przepis na piasek kinetyczny z mąki

 

skład:

mąka pełnoziarnista z orkiszu (daje świetny efekt piasku)

olej np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Nie będę pisać dokładnych proporcji, bo sami wyczujecie ile Waszym dzieciom tego piasku będzie trzeba. Wystarczy wsypać dużo mąki do miski, a potem dolewać stopniowo olej i mieszać, aż wyjdzie fajna piaskowa konsystencja. I tylko tyle roboty z tym jest.

Piasek kinetyczny z mąki

Więcej roboty to będzie później podczas sprzątania. Jeśli chcecie uniknąć dużo sprzątania to wyścielcie coś pod miską, wtedy będzie szybka akcja. No i oczywiście w razie czego warto mieć w pobliżu zmiotkę i szufelkę, by zamiatać szczególnie ubranka i skarpetki dzieci i swoje.

Dopilnujcie by dzieci bawiły się w piasku czystymi zabawkami i rączkami, wtedy po zabawie tą mąkę spokojnie możecie przeznaczyć np. na pizzę.

Przepis na idealną pizzę dla dzieci – klik

Oczywiście uważajcie, by wyłowić wszystkie zabawki przed przerobieniem na jedzenie. Jeśli dzieci używają przy zabawie małych elementów, to dla bezpieczeństwa lepiej już nie brać tej mąki do późniejszego kulinarnego wykorzystania.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 80 times, 1 visits today)