Leśny mech. Zrobiłam go po mojemu!
7 stycznia 2018Leśny mech, to ciasto, które zawsze chciałam zrobić! Szpinak w cieście, na słodko – niesamowite połączenie!
Kolor tego ciasta zainspirował mnie, by w tym miesiącu wszystkie udostępniane na blogu potrawy były właśnie w kolorze zieleni. Nowy miesiąc równa się nowy kolor. Będzie to dla nas kulinarne wyzwanie na ten rok.
Na innych stronach internetowych znajdziecie przepis na te pyszne ciasto. Ja zrobiłam go po swojemu:
ciasto – skład:
450g mrożonego szpinaku w brykiecie
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru trzcinowego
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
owoc granatu (do posypania na wierzch)
do nasączenia ciasta:
2/3 szklanki zimnej wody + sok z połowy cytryny
krem z mascarpone – skład:
400 g śmietanki kremówki do zup i sosów 12%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 kubka gorącej wody
1 galaretka wiśniowa
krem jogurtowy – skład:
680 g jogurtu bałkańskiego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
Najpierw należy rozmrozić szpinak, najlepiej na durszlaku o małych oczkach. Następnie trzeba odsączyć go z wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy wszystko mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy powoli olej i również powoli miksujemy. Na końcu dodajemy szpinak, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Masę przekładamy do tortownicy, którą smarujemy wcześniej tłuszczem i posypujemy kaszką manną.
Wkładamy tortownicę do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy w trybie „góra, dół”, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 35 minut).
Wierzch ciasta wyrównujemy nożem obcinając go – te cząstki ciasta wykorzystamy do posypania po wierzchu (mech), należy je rozdrobnić. Ciasto, które jest jeszcze ciepłe należy przekroić na dwie warstwy. Odstawiamy wszystko do wystygnięcia.
Kremy robimy bardzo prosto: najpierw we wrzątku rozpuszczamy galaretkę, którą (wystudzoną) miksujemy z resztą składników.
Układamy wszystko w tortownicy warstwami: ciasto, krem, ciasto, krem, mech, nasiona owocu granatu.
Warstwy ciasta przed nałożeniem kremu nasączamy wodą z dodatkiem cytryny, by ciasto nie było za suche.
Po nałożeniu warstwy kremowej odczekujemy, by krem zgęstniał.
Leśny mech świetnie wygląda. Nie przypuszczałam, że szpinak na słodko może być tak dobry!
Jeśli jeszcze tego ciasta nie robiłaś, to pora to zmienić!
ZROBISZ NAM WIELKĄ PRZYJEMNOŚĆ UDOSTĘPNIAJĄC TEN TEKST DALEJ