Domowy kisiel truskawkowy z serduszkiem

Dawno, dawno temu, jeszcze w podstawówce (to naprawdę było dawno) lubiałam spotykać się z przyjaciółmi na domowe eksperymenty kulinarne. To były super czasy! Pozdrawiam Beatę i Rafała! Wtedy to między innymi robiliśmy domowy kisiel. Dziś wróciłam do tych wspomnień i zrobiłam swój własny domowy kisiel truskawkowy. To naprawdę bardzo proste.

domowy kisiel truskawkowy

skład – na 3 małe porcje:

180 g mrożonych truskawek

2,5 szklanki wody

1 łyżeczka kopiata cukru trzcinowego

sok z cytryny

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

jabłko (na serduszko)

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy mrożone truskawki, dodajemy 2 szklanki wody i cukier, gotujemy. Gdy truskawki zaczną mięknąć puszczają sok, dodajemy trochę soku z cytryny, blendujemy wszystko na drobno. Jak już zaczyna się masa gotować, rozpuszczamy mąkę w pół szklance zimnej wody i dolewamy do masy truskawkowej. Mieszamy, bo masa będzie gęstnieć. Wyłączamy po zagotowaniu się, mocnym bulgotaniu. Przelewamy do szklanek lub pucharków do deserów. Ja używam musztardzioków.

Na wierzch ułożyłam wycięte z jabłuszka serduszko, jako jadalny element ozdobny.

Dodatkowe porady:

Do środka, jeszcze jak kisiel jest gorący, możecie wrzucić kawałeczki jabłuszek.

Im więcej soku z cytryny dacie, tym kwaśniejszy on wychodzi, więc lepiej nie dodawać go za dużo.

Jeśli ktoś z rodziny nie lubi kawałków owoców w kiślu, to warto dłużej blendować, by owoce się dobrze rozdrobniły. 

Domowej roboty kisiel jest lepszy od kupnego.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 81 times, 1 visits today)