Sernik na zimno z ptasim mleczkiem

Przepis na sernik na zimno z ptasim mleczkiem otrzymałam od mojej mamy, zaraz po tym jak zszamałam go kilka kawałków. Zdjęcie zrobiłam swoim kalkulatorem, więc od razu przepraszam za jego jakość. Kalkulator kalkulatorowi nie równy.

sernik na zimno z ptasim mleczkiem

skład:

ptasie mleczko w czekoladzie lub galaretki 

biszkopty

1 kg białego sera mielonego w wiaderku

1/2 l mleka

50 g żelatyny

1/3 masła lub margaryny

1 łyżka cukru

1/2 kg wiśni (mrożone)

3 galaretki wiśniowe

woda (lub sok z wiśni ze słoika/kompot)

Sposób przygotowania:

Rozmrażamy wiśnie w durszlaku, tak by sok z nich kapał do garnczka.

Mleko zagotować z masłem. Do zagotowanego dodać cukier i rozrobić w tym również żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Ser lekko miksować i dodawać stopniowo żelatynę rozrobioną w mleku. Jak masa serowa zacznie stężeć wyłożyć ją na na biszkopty rozłożone w tortownicy. Do białej masy wkładamy pokrojone na pół ptasie mleczko lub pokrojone w kosteczki galaretki.

Jak wiśnie się rozmrożą na durszlaku, to sok wykorzystujemy do galaretek, ale za chwilę napiszę jak dokładnie.

Sok z rozmrożonych wiśni mieszamy z wodą, tak by uzyskać 1/2 litra płynu (jeśli użyjemy 1/2 l kompotu wtedy nie dolewamy wody). Po zagotowaniu rozpuszczamy w tym galaretki. Ostudzone wlać do tortownicy na zastygniętą już białą masę. Ułożyć w galaretce wiśnie. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 37 times, 1 visits today)