Sernik na zimno z ptasim mleczkiem
11 lutego 2018Przepis na sernik na zimno z ptasim mleczkiem otrzymałam od mojej mamy, zaraz po tym jak zszamałam go kilka kawałków. Zdjęcie zrobiłam swoim kalkulatorem, więc od razu przepraszam za jego jakość. Kalkulator kalkulatorowi nie równy.
skład:
ptasie mleczko w czekoladzie lub galaretki
biszkopty
1 kg białego sera mielonego w wiaderku
1/2 l mleka
50 g żelatyny
1/3 masła lub margaryny
1 łyżka cukru
1/2 kg wiśni (mrożone)
3 galaretki wiśniowe
woda (lub sok z wiśni ze słoika/kompot)
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy wiśnie w durszlaku, tak by sok z nich kapał do garnczka.
Mleko zagotować z masłem. Do zagotowanego dodać cukier i rozrobić w tym również żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Ser lekko miksować i dodawać stopniowo żelatynę rozrobioną w mleku. Jak masa serowa zacznie stężeć wyłożyć ją na na biszkopty rozłożone w tortownicy. Do białej masy wkładamy pokrojone na pół ptasie mleczko lub pokrojone w kosteczki galaretki.
Jak wiśnie się rozmrożą na durszlaku, to sok wykorzystujemy do galaretek, ale za chwilę napiszę jak dokładnie.
Sok z rozmrożonych wiśni mieszamy z wodą, tak by uzyskać 1/2 litra płynu (jeśli użyjemy 1/2 l kompotu wtedy nie dolewamy wody). Po zagotowaniu rozpuszczamy w tym galaretki. Ostudzone wlać do tortownicy na zastygniętą już białą masę. Ułożyć w galaretce wiśnie. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.