Przepis na sushi z kaszą jaglaną. Sushi inaczej!
18 marca 2018Sushi z kaszą jaglaną? Mój przepis z sushi ma niewiele wspólnego, właściwie tylko jedno ich łączy prażone maty z alg nori, czyli to zielone coś czym owinięty jest ryż z rybą. Kiedyś próbowałem zastąpić te maty gotowaną kapustą włoską, co możecie zobaczyć tutaj – klik. Bardzo lubię sushi, ale poza smakiem spodobała mi się forma tego specjału.
Staram się w codziennej diecie rezygnować z pieczywa i największym problemem są przekąski do pracy. Po prostu wygodnie jest wcinać coś używając tylko dłoni, obywając się bez sztućców. Kiedyś z Ancią trafiliśmy do koreańskiej knajpy albo raczej sklepu, w którym szło także coś wszamać. Podano nam coś na kształt sushi, tylko nie pocięte w talarki, a w całości. Kształtem przypominało kebab w cieście, ale bez ciasta. Były to pałki z ryżem, mięsem, warzywami, a to wszystko owinięte w nori. Jeden taki w pełni nas nasycił. Od tamtej pory zacząłem kombinować i w ten właśnie sposób powstał mój autorski przepis. Nabyłem hurtem przez Internet 100 mat nori. Wychodzi o niebo taniej niż, gdy kupiłem jakieś 5 sztuk w markecie za 8 zeta (masakra).
PRZEPIS NA SUSHI Z KASZĄ JAGLANĄ
1 wersja
skład z nadzieniem z mięsa mielonego:
5 mat nori
100 g kaszy jaglanej
80 g mielonego mięsa
1 cebulę
5 kawałków sera żółtego (pokrojonego w cienkie słupki lub w plasterki)
kilka kawałków papryczki konserwowej (pokrojonej w słupki)
sos sojowy
przyprawy: kurkuma, wędzona papryka w proszku, pieprz
2 wersja
skład z nadzieniem z mięsa mielonego:
5 mat nori
100 g kaszy jaglanej
śledź pocięty w grubsze słupki
1 cebulę
5 kawałków ogórka kiszonego lub zielonego (pokrojonego w słupki)
kilka kawałków papryki czerwonej (pokrojonej w słupki)
sos sojowy
przyprawy: kurkuma
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną zalewamy wodą, dodajemy kurkumę i sos sojowy. Gotujemy do rozmięknięcia i wygotowania wody, ok. 20 min.
W międzyczasie podsmażamy dobrze rozdrobnione mięsko przesypane papryką wędzoną, pieprzem i skropione sosem sojowym. Jeśli robimy ze śledziem, to odsączamy dobrze z wody i kroimy go na grubsze słupki.
Kroimy cebulę i paprykę w paski, niezależnie czy jest to konserwowa czy taka świeża.
Na desce rozkładamy matę nori, którą przesmarowujemy kaszą jaglaną, przesypujemy mięskiem (lub kładziemy śledzia), dodajemy sera, cebulki i papryczki (jak na zdjęciu). Rolujemy i gotowe!
Uzyskujemy wygodne i pożywne, a do tego i smaczne bezglutenowe żarełko, które wręcz stworzone jest jako posiłek podawany na zimno i które można wciągać jak batonika.
Takie sushi możecie spokojnie wziąć do pracy, a nawet na podróż. Smacznego!