Frytki talarki z ziemniaków fioletowych
22 kwietnia 2018Jest u nas niedziela kulinarna i kolor potrawy w tym miesiącu fioletowy, więc na stół serwujemy frytki talarki z ziemniaków fioletowych. Aż sama byłam pod wrażeniem, gdy znalazłam w sklepie ziemniaki w takim kolorze!
Obowiązkowo musiałam się o nich dowiedzieć czegoś więcej, tak jak wcześniej jak robiłam potrawę z marchewką fioletową. Okazuje się, że ziemniaki zawierają bardzo dużo antocyjanów, które działają przeciwzapalnie. Ponadto bardzo dobrze wpływają na układ krążeniowy. Jak widać warto po nie sięgnąć.
Wygląd mają dosyć dziwny, ale smak nawet lepszy niż zwykłe ziemniaki.
Frytki talarki z ziemniaków fioletowych
skład:
ziemniaki fioletowe
olej
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki fioletowe po obróbce termicznej nie wyglądają za ciekawie, ale są za to bardzo smaczne.
I wersja: Ziemniaki obieramy, myjemy i tniemy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Po wyłożeniu obsypujemy solą.
II wersja: Ziemniaki obieramy, myjemy i tniemy na cienkie plasterki. W garnku talarki obtaczamy lekko w oleju, obsypujemy troszkę solą i wrzucamy je na blaszkę do ciast, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175oC na tryb pracy „góra, dół” i pieczemy ok. 30 minut, w międzyczasie obracamy talarki na drugą stronę. W tej wersji smakują moim zdaniem najlepiej.
Spotkaliście się kiedyś z fioletowymi ziemniakami?