Sposoby na uratowanie arbuza + przepisy z arbuzem

Jak co roku, przychodzi ten moment, sezon na arbuza. W związku z czym, dziś kilka sposobów na uratowanie arbuza, wtedy gdy jest on klapnięty lub przemrożony, a niestety takie czasem się trafiają lub sami do tego doprowadzamy.

Sposobów na uratowanie arbuza znam kilka, więc wybrałam z nich te najsmaczniejsze.

Lody, lody dla ochłody!

arbuz mrożony

Arbuz można zamrozić – jest to idealne rozwiązanie dla oklapniętego lub przemrożonego arbuza, który w standardowej formie jest bardzo niesmaczny. Można go albo pociąć na małe uśmiechy/ trójkąciki (jak kto woli) albo miąższ zmiksować i wrzucić do foremek lodowych albo po prostu pokroić je na powiedzmy, że kostki (usuwając wcześniej pestki) i wrzucić je do jakiegoś pojemnika zamykanego, ale tak je układając by siebie wzajemnie nie dotykały. Tak zamrożone kostki lodowe arbuzowe są idealne do schłodzenia wody, napojów czy drinków ;)

Woda smakowa z arbuzem

woda smakowa z arbuza

Zamiast kupować gotowe wody smakowe, możemy je zrobić sami. Z czego? To kwestia smaku!

Trochę arbuza, kilka truskawek, kilka listków mięty i ze dwa goździki, które zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą – pychota! Im dłużej ze sobą to wszystko poleży i wystygnie tym smaczniejsze!

Kiedyś Wam pisałam o wodzie smakowej z truskawek – klik

Woda smakowa z ogórka zielonego – klik

Kompot z arbuzem

kompot z arbuza

Trochę arbuza, kilka truskawek, kilka listków mięty i ze dwa goździki, zalewamy zimną wodą, w mniejszym garnku (1,5-2l) i gotujemy. Smak jest intensywniejszy niż przy użyciu tych samych składników w wodzie smakowej.

Mniam, mniam, mniam i w ten łatwy sposób mamy coś pysznego!

Zdarzyło Wam się kiedyś trafić na oklapniętego arbuza lub go przemrozić w lodówce?

Ancia

Print Friendly, PDF & Email