Sposoby na uratowanie arbuza + przepisy z arbuzem
22 maja 2016Jak co roku, przychodzi ten moment, sezon na arbuza. W związku z czym, dziś kilka sposobów na uratowanie arbuza, wtedy gdy jest on klapnięty lub przemrożony, a niestety takie czasem się trafiają lub sami do tego doprowadzamy.
Sposobów na uratowanie arbuza znam kilka, więc wybrałam z nich te najsmaczniejsze.
Lody, lody dla ochłody!
Arbuz można zamrozić – jest to idealne rozwiązanie dla oklapniętego lub przemrożonego arbuza, który w standardowej formie jest bardzo niesmaczny. Można go albo pociąć na małe uśmiechy/ trójkąciki (jak kto woli) albo miąższ zmiksować i wrzucić do foremek lodowych albo po prostu pokroić je na powiedzmy, że kostki (usuwając wcześniej pestki) i wrzucić je do jakiegoś pojemnika zamykanego, ale tak je układając by siebie wzajemnie nie dotykały. Tak zamrożone kostki lodowe arbuzowe są idealne do schłodzenia wody, napojów czy drinków ;)
Woda smakowa z arbuzem
Zamiast kupować gotowe wody smakowe, możemy je zrobić sami. Z czego? To kwestia smaku!
Trochę arbuza, kilka truskawek, kilka listków mięty i ze dwa goździki, które zalewamy gorącą ale nie wrzącą wodą – pychota! Im dłużej ze sobą to wszystko poleży i wystygnie tym smaczniejsze!
Kiedyś Wam pisałam o wodzie smakowej z truskawek – klik
Woda smakowa z ogórka zielonego – klik
Kompot z arbuzem
Trochę arbuza, kilka truskawek, kilka listków mięty i ze dwa goździki, zalewamy zimną wodą, w mniejszym garnku (1,5-2l) i gotujemy. Smak jest intensywniejszy niż przy użyciu tych samych składników w wodzie smakowej.
Mniam, mniam, mniam i w ten łatwy sposób mamy coś pysznego!
Zdarzyło Wam się kiedyś trafić na oklapniętego arbuza lub go przemrozić w lodówce?