Wegan but not so much – przepis na smaczną potrawę ze szpinakiem

20 listopada 2016 13 przez Nasza droga do

Pamiętacie jak parę tygodni temu zacząłem eksplorować wegańskie przepisy pisząc, że da się je prosto szybko i zdrowo stworzyć? No cóż, tym razem troszkę pojechałem, bo przepis jest czasochłonny i złożony i nie do końca wegański, choć mięsa nie ma w swym składzie. Zapraszam na przepis na smaczną potrawę ze szpinakiem.

Na obronę mojego nowego przepisu mogę za to powiedzieć, że jest bardzo dobry! Nasze chłopaki wcinali to bez narzekania!

potrawa-ze-szpinakiem

Do pełnego przepisu potrzebnych nam będzie:

ok. 250 g makaronu świderki

20og szpinaku

2 ząbki czosnku

10 g pestek dyni

10 g ziaren słonecznika

solidnej cebuli

5-6 marchwi

50 g żółtego sera (dlatego nie do końca wegański ten przepis jest)

przyprawy: sól, imbir, czubryca zielona, 2 łyżki oleju kokosowego (równie dobrze może być zwykły rzepakowy)

kilka garści przesmażonej ciecierzycy (przepis na nią TUTAJ)

smaczna potrawa ze szpinakiem

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy, odcedzamy (wiadomo jak to makaron).

Pestki dyni i słonecznik przyprażamy na patelni. Szpinak (ja użyłem mrożonego brykietu) wrzucamy na tą samą patelnie co nasiona dokładając posiekaną cebulkę i czosnek. Przysmażamy wszystko dodając przypraw i oleju.

Osobno siekamy marchew, wsadzamy w miseczkę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, szczyptę soli i troszkę imbiru. Mieszamy i wrzucamy (moje ostatnie objawienie) do parowaru.

Makaron dorzucamy do szpinaku i solidnie mieszamy. Jeszcze ciepłe jedzonko wykładamy na talerz, tak na środku, przesypujemy to tartym serem i przygotowaną wcześniej ciecierzycą, w wokół wykładamy gotowaną na parze marchewką z imbirem. Palce lizać!

niedzielakulinarna

 Yśó