Przepis na potrawę z ryżem fioletowym
15 kwietnia 2018Dziś zapraszam Was na przepis na potrawę z ryżem fioletowym. Oczywiście można kupić ryż fioletowy w sklepach, co nie było dla mnie to takie oczywiste, gdy robiłam tę potrawę. Sama barwiłam ryż biały na fioletowo!
Ryż biały zabarwiłam za pomocą marchewki fioletowej.
Aby zabarwić ryż na fioletowo, najpierw ugotowałam w odpowiedniej ilości wody pokrojoną jedną marchewkę fioletową z odrobiną soli do smaku. Marchewka daje wodzie intensywny fioletowy kolor, a wrzucony później ryż wchłania ten barwnik podczas gotowania. Natomiast marchewka traci swoją barwę.
skład na potrawę z ryżem fioletowym dla kilku osób:
500 g ryżu fioletowego uzyskanego jak wyżej
kawałek kostki sera żółtego (wielkość ok. 5x5x3 cm)
por ok. 10 cm
kilka różyczek kalafiora, najlepiej różnego koloru
kilka kostek fety
ugotowane jajka na twardo
pieprz mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Do przestudzonego, zabarwionego ryżu na fioletowo dodałam kilka umytych podrobionych różyczek surowego świeżego kalafiora, potartego sera, pokrojonego pora i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam pokrojoną w kosteczki fetę i delikatnie wymieszałam.
Na talerzu ułożyłam najpierw kopiec z ryżu z dodatkami, robiąc w środku miejsce na jajko. Może być pół, może być całe, obojętnie.
Wokół ułożyłam pokrojoną porę, zieloną część, dla nadania ciekawej kompozycji kolorystycznej.
Jeśli zainteresowała Cię ta fioletowa potrawa, to zainteresuję Cię i to:
Jajka faszerowane marchewką fioletową, na ostro – klik
Sałatka z kolorowym kalafiorem – klik
Sushi, ale nie z ryżem a z kaszą jaglaną – klik