Dip czosnkowy domowej roboty do pizzy, przekąsek z warzyw, potraw z grilla
6 maja 2018Dip czosnkowy domowej roboty do pizzy, przekąsek z warzyw, potraw z grilla, do chipsów, do sałatek, praktycznie można dodać go do prawie wszystkiego, co lubisz jeść z sosem lub czosnkiem.
W tym dipie / sosie zasmakowaliśmy parę lat temu, gdy znajomy go u siebie przygotował. Z tego miejsca pozdrawiamy Ciebie Panie B.
Dip czosnkowy jest bardzo prosty do wykonania, praktycznie potrzebne są trzy składniki.
skład:
6 kopiatych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
6 łyżek majonezu
(jogurt i majonez w stosunku 1:1)
ok. 5 średniej wielkości ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Ogólnie nie musi być dokładnie 6 łyżek jogurtu majonezu, ale musi być zachowany stosunek jogurtu naturalnego do majonezu, by wyszła odpowiednia konsystencja (czyli tyle samo tego i tego). Jogurt naturalny typu greckiego mieszamy z majonezem do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Do zmieszanego dipu dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Odstawiamy na minimum godzinę i gotowe! Przed podaniem dip należy wymieszać.
Rozpoczął się sezon grillowy, więc warto sobie urozmaicić posiłki z grilla.
Lubisz potrawy z grilla? To Cię może zainteresować:
Makrela z grilla / ogniska – klik
Pieczarki z grilla / ogniska – klik
Kaszanka rodem z piekła – klik
Pieczonka, kociołek z ogniska – klik
Budowa ogrodowa 4w1 wędzarnia, suszarnia, grill, piec chlebowy – klik