Dip czosnkowy domowej roboty do pizzy, przekąsek z warzyw, potraw z grilla

Dip czosnkowy domowej roboty do pizzy, przekąsek z warzyw, potraw z grilla, do chipsów, do sałatek, praktycznie można dodać go do prawie wszystkiego, co lubisz jeść z sosem lub czosnkiem.

W tym dipie / sosie zasmakowaliśmy parę lat temu, gdy znajomy go u siebie przygotował. Z tego miejsca pozdrawiamy Ciebie Panie B. 

Dip czosnkowy jest bardzo prosty do wykonania, praktycznie potrzebne są trzy składniki.

 

Sos czosnkowy domowej roboty

skład:

6 kopiatych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego

6 łyżek majonezu

(jogurt i majonez w stosunku 1:1)

ok. 5 średniej wielkości ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Ogólnie nie musi być dokładnie 6 łyżek jogurtu  majonezu, ale musi być zachowany stosunek jogurtu naturalnego do majonezu, by wyszła odpowiednia konsystencja (czyli tyle samo tego i tego). Jogurt naturalny typu greckiego mieszamy z majonezem do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Do zmieszanego dipu dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Odstawiamy na minimum godzinę i gotowe! Przed podaniem dip należy wymieszać.

Rozpoczął się sezon grillowy, więc warto sobie urozmaicić posiłki z grilla.

Lubisz potrawy z grilla? To Cię może zainteresować:

Makrela z grilla / ogniska – klik

Pieczarki z grilla / ogniska – klik

Kaszanka rodem z piekła – klik

Pieczonka, kociołek z ogniska – klik

Budowa ogrodowa 4w1 wędzarnia, suszarnia, grill, piec chlebowy – klik

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 38 times, 1 visits today)